Aquesta iniciativa té l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any, i reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana

La Federació de Municipis de Catalunya us fa arribar la convocatòria d’aquesta iniciativa per a l’edició de l’any 2024, que tindrà lloc el 13 de gener, per tal que us hi pugueu sumar nous territoris






08/01/2024

Des de l’any 2022 l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) coordina la posada en marxa a Catalunya d’aquesta iniciativa. L’IRMU compta en el seu patronat amb el Departament de Cultura de la Generalitat, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya. A més, l’acció compta amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Museu Marítim de Barcelona, el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental – Departament d’Història i Arqueologia – Universitat de Barcelona, el Consell Comarcal del Maresme, Amnistia Internacional i la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià.

La passada convocatòria de 2023 va ser oberta i gràcies a això la participació es va incrementar a 26 poblacions, passant de nou torres el 2022 a trenta-dos torres i fortificacions l’any 2023. Cada any la iniciativa de l’Encesa suma més participants i té una resposta col·lectiva cada cop més gran. Atès que la jornada es porta a terme anualment el segon dissabte del mes de gener, durant la segona meitat de l’any s’obre el període d’inscripció. La programació de cada acte es pot adaptar a les circumstàncies de cada lloc i pot anar més enllà del programa establert fent activitats complementàries abans o després dels actes marcats. Hi pot participar qualsevol entitat o municipi (associacions, centres d’estudis, ateneus federats o ajuntaments) que pugui implicar-se sumant-hi una o més torres de la zona. Així doncs, us convidem a sumar totes aquelles entitats i institucions que creieu que poden contribuir a l’acte en el vostre municipi i, d’aquesta manera, fer créixer la iniciativa pels territoris de parla catalana.

La propera edició del 2024 tindrà lloc de forma simultània el dissabte 13 de gener de 2024.

Convocatòria de premsa

Dia: dimarts 9 de gener de 2024. Hora: 10 h.
Lloc: Palau Oliver de Boteller, seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre (C. Jaume Ferran, 4 – Tortosa)
Motiu: presentació de 50 torres i fortificacions distribuïts en 42 municipis que s’encendran en el marc de la iniciativa Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans, coordinats per l’Institut Ramon Muntaner en els territoris de Catalunya, País Valencià, la Franja i Catalunya del Nord.