Aquesta iniciativa té l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any, i reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana

La Federació de Municipis de Catalunya us fa arribar la convocatòria d’aquesta iniciativa per a l’edició de l’any 2025, que tindrà lloc el 25 de gener, per tal que s’hi puguin sumar nous territoris. En l'edició anterior es van afegir 29 municipis i seria bo que el projecte anés creixent. L’objectiu és que cada vegada hi hagi més punts en una jornada per a la reivindicació dels drets humans i també d'un patrimoni molt mediterrani com són les Torres de Guaita

26/07/2024

Des de l'any 2022, l'Institut Ramon Muntaner (IRMU) participa en aquest projecte fent la funció de coordinador dels territoris de Catalunya, País Valencià, la Franja (Aragó) i Catalunya del Nord. L'edició del 2024 va marcar un gran augment en la participació i implicació d'entitats, passant de 9 torres al 2022 a 44 punts d'encesa al 2024. Actualment, compta amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona, el Grup d'Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació de Municipis de Catalunya.

En la propera edició hi haurà una novetat ja que l'Encesa 2025 es portarà a terme el dissabte 25 de gener de 2025. Durant aquesta jornada s'encendran punts d'encesa a tot arreu amb la voluntat de seguir la intenció original de recrear la comunicació visual que tenia lloc entre les torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d'autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d'acollida que mostren el camí d'arribada.

En aquesta iniciativa poden participar qualsevol entitat que tingui la voluntat de sumar-s'hi amb alguna torre o element patrimonial que s'adapti a aquesta iniciativa i pugui complir amb aquest doble objectiu. Així doncs, poden participar tant associacions, centres d'estudis, ateneus federats com ajuntaments de tot arreu.

La butlleta estarà oberta fins al mes de novembre de 2024 i a partir del mes de setembre es faran reunions virtuals organitzatives per informar i tractar els temes adients per a la realització de cada acte.