ODS número 10: Reducció de les desigualtats i ODS número 16: Pau, Justícia i Institucions sòlides

Les diferents estratègies aplicades a ciutats i regions nordamericanes per decidir la distribució dels fons de recuperació de la crisi de la COVID-19 posen de manifest fins a quin punt el fet de donar veu a les comunitats a l'hora de decidir la distribució de recursos municipals és una eina efectiva per promoure un desenvolupament inclusiu i per millorar la confiança de la ciutadania envers les institucions públiques






19/01/2024

Així, per exemple, la ciutat de Memphis i el Comtat de Shelby són exemples d’administracions que van seguir una estratègia netament top-down amb la qual cosa es van distribuir els recursos de manera molt ràpida però sense prendre en consideració les necessitats de les comunitats.

Per la seva banda la ciutat de Rochester i el Comtat de Monroe van intentar incorporar alguns mecanismes participatius però de manera poc consistent i sistemàtica amb la qual cosa van ser mitjanament àgils però no van aconseguir tenir una visió plural i real de les demandes ciutadanes.

Finalment Chicago i el Comtat de Cook sí que van adoptar un enfocament participatiu: en el primer cas incorporant representants de les comunitats en la gestió dels Fons COVID i en el segon habilitant mecanismes d’implicació de la ciutadania a nivell particular.

L'experiència dels municipis que han adoptat estratègies participatives per prendre les decisions posa de manifest l’oportunitat que suposen de millorar l’equitat, l’adequació a les necessitats de les comunitats i la legitimitat de les decisions adoptades, sobretot quan es despleguen de manera exhaustiva i sistemàtic, és a dir:

1) Adoptant mesures proactives per garantir una representació plural per evitar el predomini dels col·lectius tradicionalment més mobilitzats.

2) Creant una cultura participativa a mig i llarg termini que vagi més enllà de consultes puntuals per a finalitats concretes.

3) Oferint feed-back a la comunitat sobre els resultats del procés.

4) Combinant, a l'hora d'identificar les necessitats existents, els resultats dels fòrums participatius amb un diagnòstic basat en evidències provinents de diverses fonts d'informació.

5) Facilitant la implicació dels ciutadans i les ciutadanes i oferint horaris i emplaçaments còmodes, flexibilitat en les formules de participació i, fins i tot, indemnitzacions per la dedicació.

6) Incorporar l'equitat com a criteri transversal en qualsevol àmbit de decisió.