A través d'una eina que s'actualitzarà trimestralment i que pretén ser millorada i ampliada en pròximes fases






03/05/2024

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), ha desenvolupat un Observatori del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) amb l'objectiu de superar les limitacions d'informació existents i determinar l'impacte macroeconòmic i fiscal del PRTR per incorporar-lo a la tasca de supervisió de les administracions públiques. Es tracta d'una eina interactiva de visualització de dades que capta els imports que arriben a l'economia real a través de l'explotació de la informació pública existent a les bases de dades de licitacions i subvencions de les administracions públiques.

L'eina posa el focus en els contractes formalitzats i les subvencions concedides fins al 31 de març de 2024, que pugen a un total de 608.644 operacions, per valor de 32.052 milions d'euros i 538.603 beneficiaris únics i ofereix informació detallada de la destinació els fons per components i línies d'inversió i permet veure en detall aquesta informació per subsectors, òrgans convocants, adjudicataris, concessionaris i regió d'impacte.

La mobilitat sostenible de llarga distància, la mobilitat sostenible urbana, l'impuls a la ciència, la tecnologia i innovació, la modernització de les administracions públiques i la connectivitat digital són els components que han registrat més import de concessions i formalitzacions fins ara.

L'eina també ofereix un nivell elevat de grau de concentració sobre la informació per subsectors i òrgans convocants, diferenciant entre Sector Públic Institucional Estatal (SPI), Administració General de l'Estat (AGE), comunitats autònomes (CCAA) i corporacions locals (CCLL).

Inclou fitxes individualitzades per a les comunitats autònomes amb l'import formalitzat i concedit a cada regió, els adjudicataris únics i el desglossament per component i línia d'inversió, entre altres dades. Aquesta classificació també es pot veure a escala local agrupant les corporacions locals per província.

L'AIReF actualitzarà trimestralment l'eina i millorarà i ampliarà en pròximes fases amb l'objectiu de poder analitzar el potencial impacte del PRTR i la seva capacitat transformadora (aquí més informació).

També disposeu d'informació actualitzada sobre l'execució de les inversions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el govern de l'Estat va posar en marxa a principis d'abril, anomenada ELISA (aquí la informació al web).

A més, sabeu que teniu a disposició el nou visor interactiu actualitzat dels principals beneficiaris dels Next Generation EU a Catalunya, del Departament d'Economia i Hisenda de la Generalitat (aquí la informació al web).