ODS número 11: Ciutats i Comunitats sostenibles, ODS número 13: Acció climàtica i ODS número 15: Vida terrestre

Les anelles verdes de les ciutats són la solució a molts dels problemes urbans actuals. Poden oferir des d'aliments de proximitat fins a zones d'esbarjo, passant per ser un pulmó que millora la qualitat de l'aire, un refugi de biodiversitat o una arma contra el canvi climàtic






17/06/2024

I malgrat els quantiosos i valuosos beneficis que aporten i que poden arribar a aportar aquests espais verds propers a les ciutats estan més amenaçats que mai. En molts casos hi ha pressió per urbanitzar-los i construir-hi habitatges, per instal·lar-hi infraestructures i equipaments o per albergar-hi activitats econòmiques (camps de golf, hípiques, parcs aquàtics, etc.).

És clau, doncs, el compromís i la capacitat de resistència dels governs locals per preservar-los si no volem perdre un patrimoni natural que, una vegada urbanitzat, ja no es podria tornar a recuperar en el seu estat original.

Però per garantir-ne el futur a llarg termini cal blindar-los amb tots els mitjans de protecció existents, i això passa per aprofitar: les eines de planificació urbanística, la capacitat de requalificar espais intraurbans en desús per ubicar-hi les noves promocions residencials que necessiten les ciutats o la diversificació d’usos d’aquests espais per maximitzar-ne el valor (agricultura periurbana, activitats esportives, senyalització de zones de passeig a peu o en bicicleta, organització de tallers de divulgació científica, activitats ramaderes o d’apicultura a petita escala, etc.).