Ahir al matí es van reunir al Palau de la Generalitat les entitats impulsores de l’Estatut de Municipis Rurals, entre les que es troba la Federació de Municipis de Catalunya, per acordar el text que dimarts vinent el Consell Executiu aprovarà perquè s’iniciï la seva tramitació parlamentària

A la reunió, per part de la Federació de Municipis de Catalunya hi va assistir el president de la Comissió d’Agenda Rural de l’entitat i alcalde de Vilaplana, Josep Bigorra






11/10/2024

Amb aquesta aprovació es dona resposta a una llarga reivindicació del món rural perquè es tinguin en compte les seves demanes, necessitats i singularitats. Així, s’ha aconseguit fer realitat un text que garantirà l’arrelament de les persones que viuen als municipis rurals, dotar de més recursos als ajuntaments i millorar l’accés als serveis en igualtat de condicions. També es crearà un portal únic per reduir la burocràcia, s’impulsaran deduccions fiscals per trasllat de residència a un municipi rural i es crearà una borsa d’habitatge rural.

En paraules de Josep Bigorra: "L'Estatut de Municipis Rurals és una llei de país que ha de dotar els municipis rurals d'un marc legal específic que afavoreixi el repoblament, garanteixi l'accés als recursos en igualtat de condicions, faciliti l'equilibri territorial i adapti les polítiques públiques al medi rural". En aquest sentit, "Des de la Federació de Municipis de Catalunya celebrem que el govern compleixi els compromisos adquirits i traslladi el text al Parlament on haurà de ser debatut i esperem que aprovat ben aviat".

Actualment, Catalunya viu un repartiment demogràfic desigual. El 75% de la població viu en el 15% del territori, mentre que el 25% restant n’ocupa el 85%. Una situació que obliga a prendre mesures per mirar de revertir la situació. Pel que fa a la distribució dels municipis, dels 947 municipis que existeixen, 596 tenen una població de menys de 2.000 habitants, i d’aquests, 332 no arriben als 500 habitants.

A l'Estatut de Municipis Rurals primera vegada s’estableix la definició de municipi rural com aquell que compta amb menys de 2.000 habitants, se situa en una comarca rural i té una densitat inferior als 150 habitants per quilòmetre quadrat. Així mateix, també s’estableix que els municipis que compten amb menys de 500 habitants i tenen una densitat inferior als 12,5 habitants per quilòmetre quadrat, rebran una definició particular i passaran a considerar-se municipis d’especial atenció.

El text final és el resultat d’una feina conjunta que els departaments de la Presidència i el de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, han fet durant molts mesos amb diverses entitats municipalistes del territori com la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya i Eines de Repoblament Rural.