ODS número 4: Educació de Qualitat i ODS número 10: Reducció de les DesigualtatsAmb l'objectiu de dimensionar el problema de la desigualtat en la participació dels infants en activitats fora escola, aquest ‘Nou Baròmetre 360’ ofereix els resultats d’una enquesta sobre la participació dels infants d’entre 6 i 15 anys en activitats extraescolars (Catalunya 2022)
24/03/2025
Una de les dades més preocupants que es desprèn dels resultats és el 17% de no participació en extraescolars, és a dir 140.000 infants i adolescents que no tenen accés als beneficis que aporten les activitats esportives, de lleure, artístiques i altres. Aquestes activitats, per la seva naturalesa (proximitat, diversitat, diferents graus de formalitat), ofereixen un valuós espai d’arrelament, de cohesió, de socialització i d'acompanyament al desenvolupament personal i comunitari del que queden exclosos aquest 17% d'infants.
La intensitat en la participació és una altre dels indicadors que mostra l'impacte de les diferències de renda: la mitjana d’hores setmanals dedicades a les extraescolars és de 5,4 al nivell socioeconòmic alt, de 5,1 al nivell mitjà i de 4,3 al baix. I les dades de distribució territorial de la participació extraescolar també reflecteixen les desigualtats existents: unes zones amb percentatges elevats (des del 93% de Barcelona Gràcia fins al 66% del Vallès Occidental) i altres territoris amb percentatges molt baixos (des del 36% de Barcelona Ciutat Vella fins al 53% de l’Hospitalet de Llobregat).
El preu de les activitats és el principal motiu d'exclusió (el 77% de les famílies de nivell socioeducatiu baix amb fills que no han participat en les activitats extraescolars consideren que són massa cares), seguit del fet que el fill o filla no hagi mostrat interès, la voluntat que tingui més temps lliure, la manca de places o de places adaptades a les necessitats educatives del fill o filla, i la manca d’oferta propera al lloc de residència.
Quan a la tipologia d'activitats, les dades mostren que els esports "guanyen per golejada” amb un 58% de participació. El segueixen els idiomes amb un 33%, les activitats artístiques amb un 25%, el reforç escolar amb un 15%, les activitats de lleure amb un 7% i les tecnològiques amb un 5%.
Mereix ser destacat també l'esbiax de gènere que fa aflorar la radiografia: en tres dels sis tipus d’activitats analitzades es percep una diferència entre la participació dels nois i la de les noies que, a més, varia força en funció del tipus d’activitat. En les esportives hi ha una diferència de 21 punts percentuals a favor dels nois, en les artístiques de 17 punts a favor de les noies, i en les tecnològiques de 6 punts a favor dels nois.
De l’anàlisi conjunt de les dades es desprèn la importància d'adoptar mesures per garantir la universalitat de l'oportunitat de participació en activitats fora escola, amb tres grans objectius que poden transformar la situació actual: 1) augmentar el percentatge de participació extraescolar dels infants i adolescents de nivell socioeconòmic baix que actualment no hi participen, 2) incrementar la intensitat, la varietat i la qualitat d’activitats practicades pels segments de població menys afavorida però que sí que hi participa, i 3) combatre els estereotips de gènere.
Aconseguir aquests objectius requereix un esforç coordinat de la Generalitat i dels ajuntaments encaminat a desplegar mesures com ara:
- Ampliar places d’educació extraescolar i comunitària per garantir a tots els municipis i comarques un programa d’activitats extraescolars suficient, engrescador, equitatiu i que doni resposta a les necessitats educatives de la població infantil i juvenil.
- Promoure mecanismes de cooperació entre ajuntaments per compartir recursos, programes i polítiques mancomunades.
- Fer una bona difusió de l'oferta d'activitats que arribi a totes les famílies: creació d’un catàleg unificat, un cercador web, una oficina informativa...
- Connectar els espais de participació infantil i juvenil (consell d’infants, assemblea jove) amb el disseny del programa d’activitats fora escola.
- Reforçar l'oferta de beques d’educació extraescolar i ampliar la disponibilitat d’activitats gratuïtes.
- Incrementar, reconèixer i reforçar les figures d’acompanyament i orientació a les famílies en situació de vulnerabilitat per augmentar la vinculació d’aquestes famílies amb els recurs d’educació fora escola.
- Impulsar la cocreació de programes extraescolars locals i/o comarcals per garantir la diversificació de les propostes i els agents i la connexió dels aprenentatges dins i fora escola.
- Promoure un sistema d’homologació i cofinançament d’activitats extraescolars que compleixin uns requisits d’equitat, inclusió i qualitat.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.