Del període 2021-2027, finançada per fons FEDER
El termini de presentació de sol·licituds és fins al 7 de juny de 2024

07/03/2024

El Programa Interreg - Europe ha publicat tota la informació referent a la tercera convocatòria del període 2021-2027, finançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). 

La convocatòria va dirigida a projectes de cooperació interregionals. Els projectes apleguen organitzacions de diferents països que vulguin treballar conjuntament en un tema comú de desenvolupament regional. Durant els quatre anys de durada dels projectes, els tres primers es dedicaran a l'intercanvi i la transferència d'experiències, mentre que l'últim any les regions se centraran principalment en el seguiment dels resultats i l'impacte de la cooperació.  

El programa se centra en l'objectiu específic de l'Interreg "una millor governança de la cooperació". Així doncs, els beneficiaris poden cooperar en qualsevol tema de rellevància compartida en línia amb les seves necessitats regionals, sempre que se situï en l'àmbit de la política de cohesió.  

Tot i això, el Programa preveu concentrar el 80% del seu pressupost en les tres àrees temàtiques següents:  
  • Una Europa més intel·ligent 
  • Una Europa més verda 
  • Una Europa més social 
El 20% restant serà per objectius relacionats amb "Una Europa més Connectada", "Una Europa més Propera als Ciutadans" i certs objectius específics de l'àrea "Una Europa més Social".  

Poden participar en el programa entitats dels 27 estats membres. També són membres del programa Albània, Bòsnia i Hercegovina, Moldàvia, Montenegro, Macedònia del nord, Noruega, Sèrbia, Suïssa i Ucraïna. A més a més poden participar-hi entitats d'altres estats, sempre que assumeixin les seves pròpies despeses.  

Els projectes han d'incloure participants d'almenys tres estats diferents, dels quals com a mínim dos han de ser membres de la Unió Europea. A més, per ser elegible a la tercera convocatòria, les sol·licituds han d'incloure socials d'almenys 4 de les 5 àrees següents: 
- Nord: Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Alemanya, Letònia, Lituània, Noruega i Suècia 
- Est: Àustria, Bulgària, República Txeca, Hongria, Polònia, romania, Eslovàquia i Eslovènia 
- Sud: Croàcia, Xipre, Grècia, Itàlia, Malta, Portugal, Espanya 
- Oest: Bèlgica, França, Irlanda, Luxemburg, Països Baixos, Suïssa 
- Països candidats: Albània, Bòsnia i Hercegovina, Moldàvia, Montenegro, Macedònia del Nord, Sèrbia i Ucraïna 

Les entitats beneficiàries que poden optar als ajuts Interreg són: els organismes públics, les entitats de dret públic i les entitats privades sense afany de lucre. Només les entitats públiques poden liderar un projecte Interreg - Europe. 

El pressupost de la convocatòria és, aproximadament, de 130.000.000 euros, tot i que el pressupost final dependrà de la qualitat de les sol·licituds.  

La subvenció màxima a atorgar serà d'entre el 70 i el 80% del pressupost total depenent de la tipologia d'entitat.  

El termini de presentació de sol·licituds és a partir del 20 de març i fins al 7 de juny de 2024 a les 12:00 hores.  
 
La documentació de les sol·licituds (aquesta s'ha de redactar en anglès) i està disponible al web d'Interreg - Europe (aquí). 

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 5 de març 2024.