Els joves europeus han patit amb especial duresa les conseqüències de la crisi econòmica i financera com ho mostren els indicadors d'atur juvenil o de precarietat laboral arreu d'Europa






29/05/2017

Per tal de revertir aquesta situació d'especial vulnerabilitat, una resolució posa de manifest el paper estratègic de les polítiques locals i regionals, en forma de:

- Polítiques de joventut, projectes dirigits a aquest col·lectiu, polítiques de formació professional i ocupacional, centres d'orientació per a joves (formativa, laboral, de mobilitat, etc.) o mesures de suport a les ONGs que treballen amb aquest col·lectiu.

- Les mesures de coordinació entre els diferents departaments i entre els diferents nivells de govern que treballen en aquesta matèria.

- L'aprofitament i l'impuls de les sinèrgies entre l'educació formal i la informal, entre els centres educatius i les associacions juvenils.

- Les estratègies per a facilitar la transició del món acadèmic al món laboral amb acords de col·laboració amb el sector privat per a possibilitar l'accés a contractes d'aprenentatge, potenciar l'emprenedoria o reconèixer formalment les competències adquirides amb l'experiència professional o la participació en programes de voluntariat.

Entre els exemples de bones pràctiques exposats destaquen:

- El Servei d'Informació Juvenil d'Ylivieska (Finlandia) que compta amb una oficina física i un potent web, ofereix assessorament als joves en matèria d'ocupació, estudis, allotjament, salut i canals de participació comunitària, així com activitats d'oci.

- El Pacte d'Ocupació del municipi d'Ave (Portugal), que va impulsar la creació d'una xarxa d'actors del sector públic i del sector privat que, organitzats amb grups de treball, proposen mesures per a millorar la situació del mercat laboral local.

- El Servei de Voluntariat Juvenil de Roma (Itàlia), creat amb l'objectiu de facilitar oportunitats de voluntariat als joves del municipi amb l'acompanyament de serveis de formació i d'assessorament.