A partir de la comparativa dels sistemes de governança a Europa en matèria de petita i mitjana empresa i d'emprenedoria, se n'analitzen les fortaleses i les debilitats, així com els models més exitosos. Els resultats mostren que la descentralització de les competències en aquesta matèria, tant a nivell regional com municipal, i la creació d'un bon sistema de governança és un dels principals factors d'èxit






10/07/2017

Les universitats també tenen un important paper en l'impuls de la capacitació per a l'emprenedoria i en la creació d'spin-offs. Finalment és essencial el funcionament eficaç i eficient del sistema de governança (maximitzant l'aprofitament de les sinergies entre els sectors públic i privat, i establint una visió compartida entre tots els actors).

Les recomanacions que es deriven de les evidències observades se centren en:

- L'impuls d'una cultura regional i local d'emprenedoria mitjançant: l'oferta formativa, l'establiment de premis i sistemes de finançament, iniciatives de foment a nivell escolar o universitari, i l'aprofitament de la capacitat de compra de les administracions públiques.

- La creació d'estructures administratives transparents, eficients i dinàmiques.

- La creació de clústers i xarxes que connectin actors de l'àmbit públic i privat.

- El disseny, amb la participació del sector de la petita i mitjana empresa, d'estratègies que assegurin l'alineació de totes les mesures que s'adoptin en aquest terreny.