En total s'han avaluat positivament 60 dels 61 objectius i fites vinculats a la quarta sol·licitud de pagament per valor de 10.000 milions d'euros






19/06/2024

La Comissió Europea (CE) ha avaluat positivament 60 dels 61 objectius i fites vinculats a la quarta sol·licitud de pagament a Espanya per valor de 10.000 milions d'euros en el marc del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), l'instrument central dels fons Next Generation EU.  

La sol·licitud de pagament inclou etapes importants en l'execució de les 34 reformes i 26 inversions en els àmbits de la transició verda i digital, el sistema de pensions, la recerca, el desenvolupament i la innovació, l'educació i la formació professional, l'ocupació, la digitalització dels serveis públics, la gestió forestal i hídrica i la cooperació interterritorial.  

Entre les principals mesures d'aquest pagament hi consten de la informació feta pública: 
- Reformes en benefici de les pimes i les empreses: l'Estat espanyol ha adoptat dues lleis, una sobre creació d'empreses i una segona sobre empreses emergents. Aquestes noves normes pretenen facilitar la creació i el creixement d'empreses emergents molt innovadores, així com atreure emprenedors i inversors estrangers. 
- Inversions forestals per restaurar les costes: l'Estat espanyol ha aprovat l'Estratègia forestal espanyola i ha restaurat més de 200 km de riberes fluvials, més ben protegides davant del risc d'inundacions.  
  
La CE ha conclòs que un dels objectius encara no s'ha complert, concretament, les inversions en digitalització de les empreses. D'acord amb el reglament del MRR, el procediment dona més temps (sis mesos) als estats perquè compleixin les fites pendents i els permet rebre un pagament parcial vinculat a les fites que s'han assolit de manera satisfactòria.  

Font: Departament d'Acció Exterior i Unió Europea - 14 de juny 2024.