Horizon - Missions

17/06/2024

El Programa Marc Horitzó Europa (HORIZON) té oberta la convocatòria: Àrees periurbanes integrades en la transició cap a la neutralitat climàtica (HORIZONT-MISS-2024-CIT-01-04).

Els resultats dels projectes de la convocatòria han de contribuir a l'objectiu de neutralitat climàtica de la Missió de Ciutats Intel·ligents i Neutrals en Carboni en almenys 2 dels 4 àmbits següents (Mobilitat, Energia, Indústria, Governança) i assolir tots els resultats següents en els àmbits seleccionats al final del projecte:

Mobilitat:
- Augmentar l'accessibilitat i la connectivitat de les zones periurbanes proporcionant alternatives inclusives, adequades i assequibles amb:
  • Augment del 30% dels modes de transport sostenibles, diversificant l'oferta de transport, especialment amb serveis de mobilitat compartida i/o a demanda eficients en energia.
  • Reducció del 20% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (GEH).
  • Millora del 20% de la qualitat de l'aire i reducció del soroll.
  • Reducció del 30% de la congestió viària urbana tot incrementant l'accessibilitat per a passatgers i mercaderies, i la fiabilitat, predictibilitat i eficiència dels temps de viatge i operacions de transport.
  • Reducció del 30% dels efectes sobre la salut humana deguts a l'exposició a la contaminació del transport.
  • Millora del rendiment de la xarxa de transport periurbà (oferta i demanda) i de la connectivitat del transport mitjançant una major interoperabilitat i multimodalitat.
  • Millora de l'accés als serveis comercials i de salut, establiments educatius, negocis, instal·lacions d'oci i recreació per als habitants de les zones periurbanes.
  • Solucions de mobilitat inclusiva que responguin a les necessitats de tots els habitants periurbans, independentment de la seva edat, gènere, situació econòmica o social, co-dissenyades amb totes les parts interessades pertinents (autoritats locals i regionals, poblacions assentades, immigrants, treballadors transitoris, desenvolupadors, emprenedors, etc.), i després provades i implementades en les àrees periurbanes identificades.
  • Millora de la seguretat, especialment per als usuaris vulnerables de la carretera.
  • Optimització i millora de l'ús de les infraestructures existents seguint el principi de reutilització i circularitat.
  • Models de planificació i polítiques integrades d'ús del sòl i transport, amb una cobertura geogràfica que podria arribar fins a l'àrea urbana funcional completa.
Energia:
- Millora i descarbonització de les xarxes energètiques amb beneficis econòmics i socials per a les zones periurbanes gràcies a la proximitat de la ciutat.
- Models de negoci, solucions tecnològiques i/o guies per a la creació de comunitats energètiques locals, amb infraestructures d'energia renovable i emmagatzematge cofinançades per habitants periurbans, actors industrials i ingressos per vendes d'energia o serveis auxiliars (com l'emmagatzematge) a la xarxa de la ciutat i/o xarxes de calefacció i refrigeració. Això, juntament amb el repartiment d'electricitat, pot conduir a la reducció dels preus de l'electricitat per als membres de la comunitat, combatre la pobresa energètica, reduir l'ús de combustibles fòssils i facilitar la mobilitat sostenible.
- Models de negoci i/o guies per a la generació d'energia (biometà, electricitat, biocombustibles) a partir de residus agrícoles, cultius bioenergètics de segona generació i tecnologies com l'energia solar muntada a terra o l'agrivoltaic en àrees periurbanes amb domini rural. També s'han d'incloure sistemes d'emmagatzematge tèrmic (STES estacional, UTES a curt termini, etc.) i tecnologies de generació d'energia tèrmica (per exemple, solar tèrmica, geotèrmica, etc.) per a calefacció i refrigeració.

Indústria:
- Reducció de les emissions de GEH (CO2, metà de residus/ aigües residuals, gasos fluorats, refrigerants) en indústries ubicades en zones periurbanes, donant suport a l'objectiu de reducció del 55% per al 2030.
- Millora del 25% de l'eficiència energètica en els processos industrials.
- Augment del 30% en el desplegament de tecnologies estratègiques net-zero, com l'energia solar (fotovoltaica i tèrmica), eòlica, hidrogen, bateries i emmagatzematge (incloent emmagatzematge d'energia tèrmica), bombes de calor i energia geotèrmica, electrolitzadors i piles de combustible, biogàs/biometà, captura i emmagatzematge de carboni (CCS) i tecnologies de xarxa, especialment per a les indústries intensives en energia ubicades en zones periurbanes.
- Reforç de la transició verda de la indústria a través d'Acords Verds Locals, és a dir, acords mutus entre les autoritats municipals i les empreses locals, la indústria i les associacions de ciutadans per donar suport a l'agenda de sostenibilitat territorial a les zones periurbanes.
- Millora del 25% del reciclatge en processos industrials i reutilització de materials, inclosos materials de construcció, i demostració i optimització d'instal·lacions de reciclatge per a indústries i processos ubicats en zones periurbanes.

Governança:
- Creació de capacitats (com cursos de formació i activitats de sensibilització) entre les autoritats locals, usuaris i proveïdors de sistemes de mobilitat, parts interessades en energia i indústria per accelerar l'adopció de solucions compartides, intel·ligents i d'emissions zero i implementar el seu monitoratge i avaluació.
- Suport al desenvolupament d'habilitats de planificació i implementació, avaluació de l'impacte de la implementació de polítiques/inversions en infraestructures i aspectes de finançament.
- Millor integració de les zones periurbanes en la planificació actual de l'espai/ús del sòl/transport/paisatge.
- Integració d'estratègies de desenvolupament amb documentacions de planificació i regulació a diferents nivells/escales/unitats territorials administratives, almenys des del nivell local fins al nivell regional.

La convocatòria compta amb un pressupost de 28 milions d'euros, en previsió de 3 projectes a ser aprovats.

El termini de la convocatòria té com a data límit el 16 de gener de 2025, a les 17:00 hores (hora de Brussel·les).