Horizon Europe

17/09/2024

El programa Horizon Europe té oberta la convocatòria "Canvi d'espais urbans i mentalitats per accelerar la transició cap a la neutralitat climàtica" (HORIZON-MISS-2024-CIT-01-01).

Les estratègies d'optimització d'espais públics urbans han de tenir en compte la qualitat de l'aire i el clima urbà, basant-se en noves tecnologies i infraestructures verdes. La proposta ha de tractar com gestionar l'espai públic limitat i les demandes conflictives entre transport i altres usos, considerant els objectius socials i climàtics i la necessitat de modes de transport més sostenibles i descarbonització d'infraestructures de calefacció i refrigeració.

Cada proposta ha de preveure demostracions pilot en almenys tres ciutats de diferents estats membres o països associats, incloent-hi àrees urbanes i suburbials, i comprometre's a implementar solucions co-dissenyades. Per fomentar la replicabilitat, cada proposta ha d'incloure almenys tres ciutats de rèplica amb plans locals. Cal incloure una ciutat de les 112 seleccionades per a la Missió de la UE sobre Ciutats Clima-Neutrals i Intel·ligents (aquí més informació), tant per a les ciutats líders com per a les de rèplica.

Els pilots han d'involucrar un procés de co-disseny amb parts interessades locals, tant públics com privats, i la societat civil per trobar solucions integrades i sostenibles, garantint acceptació pública a través de la informació i la participació, i considerant grups desfavorits.

Les demostracions han de ser "digitals per defecte", utilitzant Digital Twins Locals i Espais de Dades de Mobilitat per optimitzar el trànsit, millorar serveis de mobilitat i monitoritzar beneficis ambientals.

Les propostes haurien d'abordar les següents dues àrees d'intervenció:
1. Reassignació d'espais i redisseny d'infraestructures
2. Gestió dinàmica de la vorera

La data límit de la convocatòria, ha quedat modificada com a data límit l'11 de febrer de 2025, a les 17:00 hores (hora de Brussel·les).