Horizon - Missions

17/06/2024

El Programa Marc Horitzó Europa (HORIZON) té oberta la convocatòria: Repensar els espais urbans cap a la neutralitat climàtica (HORIZON-MISS-2024-CIT-01-01).

Els resultats dels projectes han de contribuir a tots els resultats següents:

- Desenvolupament i implementació de solucions per al disseny intel·ligent d'espais públics urbans i la planificació i gestió d'infraestructures físiques en diverses àrees relacionades amb els sistemes de transport i energia integrada, que permetin la integració dels serveis de mobilitat dins de la ciutat i la seva xarxa i disposició de carrers.
- Solucions de mobilitat i/o energia que responguin a les necessitats de les persones i les ciutats, co-dissenyades amb les autoritats locals, ciutadans i parts interessades, provades i implementades en ciutats per aconseguir la neutralitat climàtica per al 2030.
- Augment de la consciència sobre el potencial d'aquesta àrea política per donar suport a la revitalització i reassignació dels espais públics urbans, així com a entorns urbans més viables econòmicament i resilients.
- Millora de la salut pública amb millor qualitat de l'aire local, reducció del sobreescalfament urbà i emissions contaminants (aire i soroll), amb millors condicions i infraestructures per a modes actius i una major habitabilitat.
- Millora de la connectivitat global dels espais públics urbans i l'accessibilitat dels diferents districtes urbans/barri/districtes industrials mitjançant la integració de la multimodalitat i els serveis compartits dins del disseny d'espais públics urbans i infraestructures.
- Ús més eficient i just de l'espai urbà mitjançant la gestió dinàmica de l'espai en general i de la vorera en particular, segons les necessitats i funcions variables, i amb l'ajuda d'eines digitals.
- Contribució a un millor ús dels vehicles (en particular el transport públic i modes actius per a passatgers i per a la logística urbana), millor ús dels espais d'estacionament per a altres usos, prioritzant els modes i serveis de mobilitat compartida que tinguin un impacte menor en el domini públic i el medi ambient.
- Reducció de la pressió sobre l'espai públic gràcies a la reducció de les necessitats d'aparcament i la integració de l'ús d'espais fora de carrer en el concepte global d'espai públic.
- Creació de serveis intel·ligents de gestió de l'energia i/o transport en ciutats gràcies a la digitalització i la consciència dels consumidors relacionats amb la càrrega intel·ligent i la resposta a la demanda d'energia.
- Millora de la planificació de les infraestructures verdes/zones verdes urbanes, millorant la seva capacitat per augmentar la restauració humana i el benestar.
- Millor preparació dels ciutadans i urbanistes per passar de l'energia fòssil a les energies renovables i la integració dels sistemes energètics per permetre l'electrificació de la mobilitat, de manera que s'optimitzi l'ús de l'espai públic i els pressupostos.

La convocatòria compta amb un pressupost de 45 milions d'euros, en previsió de 3 projectes a ser aprovats.

El termini de la convocatòria té com a data límit el 16 de gener de 2025, a les 17:00 hores (hora de Brussel·les).