Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (Extractes de l'Ordre TED/764/2024)

02/09/2024

El Ministeri per a la transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), ha publicat dos extractes corresponents a la cinquena i la sisena convocatòria del nou programa d'incentius a projectes pilot singulars de comunitats energètiques (Programa CE Implementa), en el marc del Component 7 "Desplegament i integració d'energies renovables" i el Component 31 2REPowerEU2 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb finançament de fons Next Generation EU. Ambdues convocatòries es regeixen per les bases reguladores de l'Ordre TED/764/2024, de 22 de juliol (aquí la informació). 
 
La finalitat dels ajuts és impulsar i desenvolupar la figura de comunitats energètiques, mitjançant a projectes pilot singulars de comunitats energètiques seleccionats en règim de concurrència competitiva.  

Els projectes pilot singulars subvencionables seran els que es portin a terme per les comunitats energètiques beneficiàries dels ajuts que fomentin la participació en el sector energètic d’actors no tradicionals i que realitzin una o diverses de les actuacions següents: 
  • Energies renovables elèctriques 
  • Energies renovables tèrmiques 
  • Eficiència energètica 
  • Mobilitat sostenible 
  • Gestió de la demanda 
Els beneficiaris d'aquesta convocatòria són qualsevol persona jurídica, pública o privada, legal i vàlidament constituïda i que conformi una comunitat d'energia renovable o una comunitat ciutadana d'energia.   

Les comunitats hauran d'estar formades per un mínim de 5 socis o membres.   

Les entitats públiques només es podran beneficiar d'aquests ajuts sempre que compleixin les condicions per ser una Comunitat Ciutadana d'Energia (CCE) o una Comunitat d'Energies Renovables (CER).   

El pressupost assignat és:
- Per la 5a convocatòria és de 30.000.000 euros. S'estableix una inversió màxima per projecte d'1.000.000 euros.  
- Per la 6a convocatòria és de 90.000.000 euros. S'estableix una inversió mínima per projecte d'1.000.000 euros.  

Els beneficiaris que ho sol·licitin, mitjançant escrit dirigit a la Direcció General de l'IDAE, podran disposar de bestretes de fins al 80% de l'ajut concedit.  

Les sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts es dirigiran a l'IDAE i estaran disponibles a través de la seu electrònica de l'entitat (aquí).
 
El termini de presentació de les sol·licituds de les dues convocatòries s'iniciarà el 19 de setembre de 2024 a les 9:00 hores i finalitzarà a les 12:00 hores del 31 d'octubre de 2024.  

Font: Departament d'Unió Europea i Acció Exterior - 1 d'agost 2024.