Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (Ordre ACC/185/2024)

02/09/2024

L'Ordre ACC/185/2024, de 31 de juliol, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, publicada al DOGC de 05/08/2024, aprova les bases reguladores dels ajuts a la gestió forestal sostenible per a finques de titularitat pública i actuacions d'interès general, en el marc del Pla estratègic de la PAC 2023-2027.
 
L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és fomentar la realització de les actuacions següents: 

  • Actuacions silvícoles ambientals 
- Redacció i revisió dels instruments d'ordenació forestal 
- Vials necessaris per a la gestió dels boscos 
- Actuacions silvícoles
 
S'estableix una línia d'ajuts per fomentar les actuacions silvícoles ambientals en el marc de la gestió forestal sostenible, l'ordenació de les forests i la millora de la seva xarxa viària amb els objectius principals de millorar l'eficiència del cicle de l'aigua, mantenir la biodiversitat i augmentar la captura de carboni.   
 
Els beneficiaris són:  
a) Entitats locals titulars de terrenys forestals i les seves associacions.
b) Els consells comarcals, sempre que comptin amb l'autorització de les persones titulars dels terrenys.
c) I, a més, en el cas dels instruments d'ordenació forestal, les agrupacions de titulars de terrenys forestals públics o privats, i els ajuntaments i EMD, en el cas de projectes d'ordenació forestal d'àmbit municipal o supramunicipal.

  • Prevenció de danys forestals
S'estableix una línia d'ajuts per fomentar les actuacions de prevenció d'incendis forestals, d'acord amb les línies generals de política forestal de la direcció general competent i atès el caràcter transversal de les causes dels incendis forestals, per la qual cosa cal adreçar els esforços a establir infraestructures de prevenció i dur a terme actuacions sobre les càrregues de combustible amb l'objectiu de maximitzar l'eficàcia de les mesures de protecció i prevenció davant de les catàstrofes naturals i incendis. 
 
Els beneficiaris són: 
a) Entitats locals titulars de terrenys forestals i les seves associacions. En el cas dels consells comarcals respecte de tots els conceptes que, com a titulars dels terrenys forestals, poden sol·licitar els ens locals, sempre que es tracti de projectes d'àmbit supramunicipal i comptin amb l'autorització de les persones titulars dels terrenys.
b) Agrupacions de defensa forestal.
c) Titulars d'explotacions ramaderes actives inscrites en el Registre d'explotacions ramaderes catalanes que disposin del codi REGA corresponent en el qual consti que el sistema productiu és extensiu o semiintensiu o practiquin l'aprofitament pascícola de manera extensiva o semiintensiva.

  • Restauració de danys forestals
S'estableix una línia d'ajuts per fomentar les actuacions de recuperació del potencial forestal, d'acord amb les línies generals de política forestal de la direcció general competent i atès el caràcter transversal de les causes dels incendis forestals, per la qual cosa cal adreçar els esforços a assegurar la recuperació del potencial forestal davant de les catàstrofes naturals i els incendis. 

Beneficiaris per a la mesura de recuperació del potencial forestal i de la gestió forestal en la prevenció d'incendis: 
a) Entitats locals titulars de terrenys forestals i les seves associacions. En el cas dels consells comarcals respecte de tots els conceptes que, com a titulars dels terrenys forestals, poden sol·licitar els ens locals, sempre que es tracti de projectes d'àmbit supramunicipal i comptin amb l'autorització de les persones titulars dels terrenys.
b) Persones físiques o jurídiques de naturalesa privada titulars de terrenys forestals privats i llurs associacions.

  • Inversions forestals productives
S'estableix una línia d'ajuts per a la transformació i comercialització dels recursos forestals amb l'objectiu d'incentivar la renovació de la maquinària utilitzada en la gestió forestal i introduir noves tecnologies per reduir-ne l'impacte ambiental i millorar els processos des del punt de vista de l'eficiència energètica. 

Beneficiaris: 
a) Persones físiques o jurídiques sobre les quals recaigui la càrrega financera de les inversions i despeses que es considerin subvencionables i realitzin l'activitat forestal per a la qual s'atorga l'ajut (activitat principal forestal). S'entendrà com a dedicació principal forestal quan més del 50% dels ingressos procedeixen d'aquesta activitat.

Els annexos de la convocatòria descriuen amb exactitud els detalls, conceptes i criteris. 

Les sol·licituds per acollir-se a aquests ajuts es presentaran dins el termini que estableixi la convocatòria corresponent per mitjans telemàtics (aquí).

Font: Departament d'Unió Europea i Acció Exterior - 5 d'agost 2024.