Horizon Europe

18/09/2024

El programa Horizon Europe té oberta la convocatòria "Ciutats amb contaminació zero" (HORIZON-MISS-2024-CIT-01-02).

Els sol·licitants han de proposar projectes que ofereixin mesures locals innovadores i millorades contra la contaminació, mitjançant, entre altres, un coneixement millorat sobre l'exposició dels ciutadans a la contaminació i una millor avaluació dels impactes en la salut, així com estratègies per reduir els efectes de la contaminació de l'aire, l'aigua, el sòl i/o el soroll.

Per tal d'abordar aquestes necessitats, els projectes han de tractar almenys dues de les següents àrees:
- Millora de les avaluacions d'impacte en la salut per destacar i monetitzar els co-beneficis i els impactes socioeconòmics de les mesures de contaminació zero, juntament amb les polítiques de neutralitat climàtica, contribuint a una millor anàlisi cost-benefici ex-ante i augmentant l'acceptació pública de les mesures.
- Mètodes de mesura i modelatge per avaluar de manera més precisa l'exposició i els impactes en la salut basats en riscos a escala regional i/o local, amb resultats que es puguin comunicar al públic en general.
- Evidència més precisa sobre l'exposició, especialment en grups de població vulnerables, i fent que les avaluacions d'impacte en la salut siguin fàcilment comparables.
- Exploració de l'eficàcia de les estratègies dinàmiques de reducció de la contaminació mitjançant el monitoratge dels canvis en els nivells de contaminació, complementades per la ciència ciutadana o observacions.

Tots els projectes han de:
  • Desenvolupar mètodes i eines que es puguin desplegar ràpidament i utilitzar per a les autoritats locals i regionals. Un cop implementats, han d'ajudar els responsables polítics a prioritzar accions i abordar aspectes socials de les polítiques de contaminació zero.
  • Donar suport a la implementació de polítiques de contaminació zero superant les barreres al canvi de comportament que la ciència natural i les evidències per si soles no poden superar. S'haurien d'explorar nous enfocaments per abordar aquestes barreres des de l'òptica de l'economia del comportament, la psicologia, la comunicació i el comportament organitzatiu, amb l'objectiu d'informar sobre polítiques locals i regionals eficaces de contaminació zero.
El(s) projecte(s) finançat(s) en aquest tema han d'involucrar almenys dues ciutats. Idealment, almenys una ciutat de cada projecte hauria de ser una ciutat seleccionada per a la Missió de Ciutats Clima-Neutrals i Intel·ligents de la UE i/o una ciutat signant de l'Acord de Ciutats Verdes de la UE (que poden ser la mateixa ciutat).

Per augmentar l'impacte i la coherència, el(s) projecte(s) ha(n) de maximitzar la coordinació i complementarietat amb la plataforma de la Missió 'Ciutats Clima-Neutrals i Intel·ligents' (aquí més informació).

La data límit de la convocatòria, ha quedat modificada com a data límit l'11 de febrer de 2025, a les 17:00 hores (hora de Brussel·les).