Horizon Europe

18/09/2024

El programa Horizon Europe té oberta la convocatòria "Àrees periurbanes integrades en la transició cap a la neutralitat climàtica" (HORIZON-MISS-2024-CIT-01-04).

S'espera que els resultats del projecte contribueixin a l'objectiu de neutralitat climàtica de la Missió de Ciutats Clima-Neutrals i Intel·ligents en almenys 2 dels 4 àmbits: Mobilitat, Energia, Indústria, Governança.

Aquest tema busca promoure la integració de solucions i mesures verdes i intel·ligents en mobilitat, energia, indústria i governança dins la pràctica actual de desenvolupament i planificació periurbana per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) en aquestes zones i millorar la seva habitabilitat. Segons els àmbits seleccionats, les propostes haurien d'investigar un desenvolupament sostenible i descarbonitzat de les zones periurbanes, passant dels combustibles fòssils a fonts d'energia sostenibles en mobilitat, energia o indústria, amb el suport d'estructures de governança adequades basades en una planificació de l'ús del sòl sostenible i una expansió urbana que integri consideracions i factors ambientals.
 
A més, les propostes haurien de proporcionar exemples europeus de tipus demostratiu sobre com integrar de manera sostenible solucions i mesures verdes, intel·ligents i neutres en carboni en el desenvolupament periurbà/urbà i en les infraestructures existents de transport, energia i indústria per assolir impactes de descarbonització a llarg termini i la resiliència climàtica necessària.

S'haurien de fomentar i preveure impactes positius i a llarg termini sobre la cohesió social, el desenvolupament econòmic i la percepció pública, que resultin en canvis de comportament i polítiques.

Cada proposta hauria d'involucrar actors de com a mínim tres "zones urbanes/periurbanes líders" i tres "zones replicadores". 
Cada àrea urbana/periurbana hauria d'establir un laboratori viu on, en condicions reals, es desenvolupin, testin i implementin un conjunt de solucions complementàries centrades en dos a quatre dels aspectes presentats (mobilitat, energia, indústria, governança) mitjançant un enfocament integrat. Les àrees urbanes/periurbanes participants, que podrien cobrir una àrea funcional urbana completa, haurien de demostrar interessos comuns i explicar com asseguraran una cooperació significativa i propera. 

Les zones periurbanes haurien d'estar situades en diferents estats membres de la UE o països associats a Horizon Europe. 
Cada proposta hauria d'incloure almenys una àrea urbana de les 112 seleccionades per a la Missió de la UE sobre Ciutats Clima-Neutrals i Intel·ligents (aquí més informació).

La data límit de la convocatòria, ha quedat modificada com a data límit l'11 de febrer de 2025, a les 17:00 hores (hora de Brussel·les).