La gestió de l’aigua és un dels reptes més importants que han d’afrontar les ciutats per a garantir la seva resiliència al canvi climàtic
03/07/2017
Afrontar-lo exigeix el compromís de totes les institucions presents al municipi i la coresponsabilització de tots els actors socials i econòmics per tal d'actuar en 4 eixos:
- Establir instruments d’avaluació i de seguiment: de la qualitat, de la quantitat i del grau d’assoliment dels objectius fixats, etc.
- Identificar les interaccions entre les infraestructures de distribució d’aigua i altres serveis del municipi (transport, instal·lacions esportives, zones enjardinades, dipòsits, etc.) per tal de detectar oportunitats d’optimització del consum d’aigua i possibles riscos.
- Dissenyar de manera participativa una estratègia local per a promoure la sostenibilitat hidrològica: amb mesures de reducció del consum, de reciclatge i reutilització, de tractament de les aigües, de creació de zones verdes per tal d’aprofitar la seva capacitat de retenir, regular i regenerar el cicle de l’aigua, d’aprofitament de les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies en aquest terreny, etc.
- Difondre els objectius establerts i mantenir els ciutadans informats sobre l’evolució dels resultats.
Diverses ciutats europees han adoptat polítiques innovadores en aquesta matèria que evidencien els impactes positius, directes i indirectes, de l'enfocament exposat. Destaquen les de:
- Copenhaguen: sistema per evitar l’anegament de zones urbanes provocat per precipitacions fortes mitjançant la creació de zones verdes (fins arribar al 20% de l’espai públic) i l’elevació dels vials de vianants.
- Rotterdam: construcció d’una plaça pública que, en cas de precipitacions elevades, es converteix en un gran dipòsit (que pot emmagatzemar fins a 2000 m3 d’aigua) en el que desemboquen els carrers del voltant de manera que s’evita que s’inundin.
- Port de la Selva: projecte de reutilització d’aigües regenerades provinents de la depuradora municipal per a ser utilitzades per a reg (de zones enjardinades i camp de golf) i per a regenerar els aqüífers del terme municipal.
- Londres: construcció d’una xarxa de distribució d’aigües regenerades a la zona del Parc Olímpic per al utilitzar-les per a regar i per a les cisternes dels lavabos.
- Amsterdam: xarxa de clavegueram que permet la recollida separada d’aigües residuals per al seu tractament i l’obtenció d’energia a partir dels residus generats, i d’aigua de la pluja que pot ser reutilitzada per reg o neteja de carrers.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.