Horizon - Missions

30/08/2024

El Programa Marc Horitzó Europa (HORIZON) té oberta la convocatòria: Repensar els espais urbans cap a la neutralitat climàtica (HORIZON-MISS-2024-CIT-01-01).

S'espera que els resultats del projecte contribueixin a tots els resultats següents:
- Desenvolupament i implementació de solucions per a un disseny intel·ligent d'espai públic urbà i planificació i gestió d'infraestructures físiques en diferents àmbits relacionats amb el transport i els sistemes energètics integrats, que permetin la integració dels serveis de mobilitat dins de la ciutat i la seva xarxa de carrers i traçat.
- Solucions de mobilitat i/o energètica que responguin a les necessitats de les persones i de les ciutats dissenyades conjuntament amb les autoritats locals, els ciutadans i les parts interessades, provades i implementades a les ciutats per assolir la neutralitat climàtica l'any 2030.
- Sensibilitzar sobre el potencial d'aquesta àrea política per donar suport a la revitalització i reassignació de l'espai públic urbà, així com a entorns urbans més viables i resilients econòmicament.
- Millora de la salut pública amb una millor qualitat de l'aire local, reduint el sobreescalfament urbà i les emissions contaminants (aire i soroll), amb millors condicions i infraestructures per als modes actius i augment de l'habitabilitat.
- Millorar la connectivitat global de l'espai públic urbà i l'accessibilitat de diferents districtes urbans/barris/barris industrials mitjançant la integració/integració de la multimodalitat i els serveis compartits dins del traçat i la infraestructura del carrer/espai públic urbà.
- Ús més eficient i just de l'espai urbà a través de la gestió dinàmica de l'espai en general i de la vorada en particular, segons les diferents necessitats i funcions, i amb l'ajuda d'eines digitals.
- Contribució a un millor ús dels vehicles (en particular transport públic i modes actius per a viatgers i per a la logística urbana), millor aprofitament de les places d'aparcament per a altres usos, priorització de modes i serveis de mobilitat compartida amb menor impacte en el domini públic i el medi ambient. .
- Reducció de la pressió sobre l'espai públic gràcies a la reducció de les necessitats d'aparcament i la integració de l'ús de l'espai fora del carrer en el concepte global de l'espai públic.
- Creació d'una gestió intel·ligent d'energia i/o serveis de transport a les ciutats gràcies a la digitalització i la conscienciació del consumidor relacionada amb la càrrega intel·ligent i la resposta a la demanda d'energia.
- Millorar la planificació de les infraestructures verdes/zones verdes de la ciutat, millorant la seva capacitat per augmentar la restauració i el benestar humà.
- Millor preparació dels ciutadans i urbanistes per passar de les energies fòssils a les renovables i la integració del sistema energètic per permetre una mobilitat electrificant, de manera que optimitzin l'ús de l'espai públic i els pressupostos.

El pressupost total és de 45 milions d'euros i una estimació de 15 milions d'euros per projecte.

El termini de la convocatòria té com a data límit l'11 de febrer de 2025, a les 17:00 hores (hora de Brussel·les).