Llei orgànica 4/2024, de 18 d’octubre, publicada al BOE número 253, de 19 d'octubre de 2024

21/10/2024

La Llei Orgànica 4/2024, de 18 d'octubre, modifica la Llei Orgànica 7/2014, de 12 de novembre, sobre l'intercanvi d'informació d'antecedents penals i consideració de resolucions judicials penals en la Unió Europea, per tal d'adaptar-la a la normativa europea relativa al Sistema Europeu d'Informació d'Antecedents Penals (ECRIS). Aquesta modificació respon a la necessitat de transposar la Directiva (UE) 2019/884 i adaptar la legislació espanyola al Reglament (UE) 2019/816, que estableix un sistema centralitzat per identificar els Estats membres que disposen d'informació sobre condemnes a nacionals de tercers països i apàtrides.

Els canvis destacats inclouen la inclusió de dades com la imatge facial dels condemnats, així com l'ús d'altres mitjans de transmissió de dades quan el sistema ECRIS no estigui disponible. També s'incorporen aspectes de seguretat jurídica relacionats amb la informació d'identitat i la incorporació d'empremtes de ciutadans amb doble nacionalitat (una d'elles d'un Estat membre de la UE).

Aquesta llei estableix la creació d'un nou Registre de Menors, que inclourà no només sentències fermes sinó també mesures cautelars i altres resolucions no fermes. Aquest registre té l'objectiu de millorar la informació disponible per als òrgans judicials durant els procediments penals que afectin menors.

A més, la reforma suprimeix limitacions en la retransmissió de sentències i permet un intercanvi d'informació més flexible i conforme al principi de reciprocitat amb altres Estats membres de la UE. També s'adapta la consideració de resolucions condemnatòries d'altres països de la UE en processos penals espanyols, tant en la fase prèvia com en l'execució de la sentència.

La llei consta d'un article únic amb catorze apartats, una disposició addicional, una disposició transitòria i sis disposicions finals. Entre els aspectes més rellevants, es troben les modificacions a la Llei Orgànica 5/2000 de responsabilitat penal de menors i la Llei 23/2014 de reconeixement mutu de resolucions penals a la UE. La seva entrada en vigor està prevista vint dies després de la seva publicació al BOE.