Reial decret 1086/2024, de 22 d’octubre, publicat al BOE número 256, de 23 d'octubre de 2024

24/10/2024

El Reial decret 1086/2024, de 22 d'octubre, introdueix diverses modificacions al Reglament de plans i fons de pensions, aprovat pel Reial decret 304/2004, amb l'objectiu d'impulsar els plans de pensions d'ocupació. Aquestes modificacions responen a la necessitat d'adequar la normativa vigent per garantir el desenvolupament i l'aplicació efectiva de la Llei 12/2022, de 30 de juny, que regula aquests plans.

Els principals canvis són els següents:

1. Modificació de diversos articles del Reglament de plans i fons de pensions:

Article 7: Es millora la redacció sobre els drets dels partícips en situació de jubilació parcial, permetent les aportacions per a la jubilació total.

Article 23: S'estableix que només els plans de pensions d'ocupació de prestació definida o amb garanties de prestacions han de sotmetre's a una revisió actuarial cada tres anys.

Article 69: Es detallen els requisits per a la declaració sobre els principis de política d'inversió en matèria de sostenibilitat, d'acord amb la normativa europea.

Article 78 i 79: Es reforcen els mecanismes de control intern per a les societats gestores de fons de pensions.

Article 104 i 106: La Comissió de Control Especial pot sol·licitar assessorament jurídic al Servei Jurídic de l'Administració de la Seguretat Social. Es regulen també el funcionament i el règim d'incompatibilitats d'aquesta comissió, incloent la remuneració dels seus membres condicionada a l'assoliment d'un patrimoni mínim de 1.000 milions d'euros.

Article 115: Es regula la mobilització dels drets dels partícips dels plans de pensions d'ocupació simplificats a altres plans de pensions.

Disposició addicional 13: S'estableixen les condicions per a la transformació dels plans de previsió social empresarial.

2. Adaptació per a persones en jubilació parcial : S'estableix un termini de sis mesos per adaptar la documentació legal dels plans de pensions per permetre el cobrament dels drets consolidats per jubilació parcial.

3. Modificació de la Orden ISM/1198/2023:

Es permet que les organitzacions sindicals o empresarials percebin directament les remuneracions dels membres de la Comissió de Control Especial que hagin estat proposats per elles, prèvia comunicació i acord amb el candidat.

També s’introdueix diverses mesures per impulsar els plans de pensions d'ocupació. Aquestes mesures s'emmarquen en el desenvolupament reglamentari de la Llei 12/2022 , que promou els plans de pensions com a complement al sistema públic de pensions. Les principals previsions en matèria de plans d'ocupació són:

Es delimiten els tipus de plans de pensions d'ocupació que han de fer revisions actuarials. Només els plans de prestació definida o aquells que garanteixen prestacions causades han de ser revisats almenys cada tres anys, amb la intervenció d'un actiuari independent. Això s'aplica als plans d'ocupació de prestació definida o mixta i als d'aportació definida que garanteixen prestacions.

Els plans de pensions d'ocupació han d'incloure una declaració que expliqui com s'integren els riscos de sostenibilitat en les decisions d'inversió. Aquesta declaració ha d'anar acompanyada dels resultats de l'avaluació de l'impacte d'aquests riscos en la rendibilitat financera. En cas que aquests riscos no siguin considerats, s'ha de justificar aquesta decisió.

Els informes anuals de gestió dels plans de pensions d'ocupació també han d'incloure un annex de sostenibilitat.

Es reforça el paper de la Comissió de Control Especial per a la supervisió dels fons de pensions de promoció pública oberts. Aquesta comissió supervisa els plans de pensions d'ocupació simplificats adscrits a aquests fons.

La Comissió pot sol·licitar assessorament jurídic al Servei Jurídic de la Seguretat Social i els seus membres tindran dret a remuneració en funció de l'assistència a les reunions, però només quan el patrimoni conjunt dels fons de pensions arribi als 1.000 milions d'euros.

- També es defineixen les incompatibilitats dels membres de la Comissió per garantir la seva independència i imparcialitat.

- Es regulen les condicions per a la mobilització dels drets dels partícips dels plans de pensions d'ocupació simplificats a altres plans de pensions d'ocupació. Aquesta mobilització es regeix per les disposicions generals, però s'introdueixen algunes particularitats per als plans simplificats.

- S'impulsa la creació de fons de pensions de promoció pública oberts , que permeten l'adhesió de treballadors d'empreses que no tenen un pla de pensions propi, així com autònoms. Aquest mecanisme busca ampliar la cobertura dels plans d'ocupació a col·lectius que no estan coberts per un pla específic, especialment a través de la negociació col·lectiva, preferentment sectorial.