
Juny 2023 Juliol 2023 Agost 2023 Setembre 2023 Octubre 2023 Novembre 2023 Desembre 2023 Gener 2024 Febrer 2024 Març 2024 Abril 2024 Maig 2024 Juny 2024 Juliol 2024 Agost 2024 Setembre 2024 Octubre 2024 Novembre 2024 Desembre 2024 Gener 2025 Febrer 2025 Març 2025 Abril 2025 Maig 2025 Juny 2025
Tipus d'events:
Focus d'Innovació Local
Jurídiques
Servei Info Europa
Actualitat
Comissions
Formació
Altres Actes

17.06.2024

L’impacte del Reglament d’Intel·ligència Artificial en les administracions públiques

El nou reglament d’intel·ligència artificial (IA) de la Unió Europea, recentment aprovat, estableix un marc normatiu pioner a nivell mundial. Els principals objectius del reglament són garantir la seguretat dels sistemes d’IA, protegir els drets de la ciutadania i fomentar la inversió i la innovació en el sector.

segueix llegint

20.06.2024

L’FMC participa en una sessió científica dedicada a la prevenció dels ofegaments a Catalunya

Els altres ponents d’aquesta sessió són Josep M. Suelves, cap de Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme i de les Lesions de la Secretaria de Salut Pública, que parla sobre els ofegaments mortals (una mirada des de la Salut Pública); i Josep M. Casadesús, metge forense de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, que parla dels ofegaments mortals.

Presenta i modera la sessió Ana Bocio, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Secretaria de Salut Pública.

segueix llegint

20.06.2024

La custòdia del territori des de l’àmbit local: com aplicar-la i casos d’èxit

Per garantir un ús sostenible dels recursos naturals públics és necessari promoure estratègies que ajudin a conservar-los, gestionar-los activament per a la seva millora i restaurar aquells espais que ho necessitin. A aquest efecte, la custòdia del territori esdevé una eina de valuosa utilitat per complir amb els objectius de les administracions públiques en matèria de gestió i conservació del patrimoni natural, en implicar i corresponsabilitzar la societat civil.

En especial, els ens locals, que són l’administració més propera a la ciutadania i al territori, tenen un paper decisiu per poder fer front a l’actual situació d’emergència ecològica, climàtica i social en què ens trobem immersos.

L'acte girarà al voltant de tots els aspectes relatius als acords de custòdia del territori, un instrument útil i valuós per complir amb els objectius de les administracions públiques en matèria de gestió i conservació del patrimoni natural, al mateix temps que s'implica i corresponsabilitza la societat civil.

En aquesta jornada es tractarà com la custòdia del territori pot ser un instrument útil i estratègic per a la conservació del patrimoni natural i la biodiversitat. També es coneixeran els elements clau per implementar-la des de les administracions públiques. I finalment, es compartiran experiències d’èxit d’altres municipis.

La jornada va adreçada a persones d’àmbits tècnic i polític municipals, i també a propietaris particulars que vulguin conèixer les oportunitats que ofereix la custòdia del territori, el seu funcionament i l’aplicació des de l’Administració pública.

segueix llegint

20.06.2024

L’energia renovable a Catalunya des de la perspectiva de la política de competència

El president de l'ACCO, Roger Loppacher, farà la introducció de la jornada on Mar Reguant (investigadora ICREA a l’Institut d’Anàlisi Econòmica al CSIC i professora de la Northwestern University) presentarà l'estudi "Les renovables a Catalunya: Estudi de situació". 

Posteriorment, s'afegiran al debat en una taula rodona moderada per Susanna Grau (directora general de l'ACCO), Assumpta Farran (directora general d’Energia del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural) i Xavier Farriols Danés (director general de Negoci Elèctric de Factor Energia).

segueix llegint

21.06.2024

Viatjar en autocaravana: Un sentiment, una filosofia de vida...
Com gestionar-ho correctament des dels municipis?

L’autocaravanisme ha revolucionat el campisme que tradicionalment era relegat únicament als càmpings. A la Unió Europea, els vehicles qualificats d’autocaravanes arriben a la xifra de 2.500.000 (2021) i això suposa un potencial, d’almenys, 5.100.000 turistes a l’any distribuïts per tota la geografia europea. D’altra banda, l’activitat autocaravanista no es limita als mesos d’estiu, sinó que s’estén a tots els mesos de l’any sense interrupció.

Per parlar de tot això i analitzar el context normatiu actual, quins són els tipus d’autocaravanistes i formes de viatjar, aparcar o acampar, senyals al·legals, ordenances municipals i necessitats i drets bàsics, organitzem una jornada adreçada a càrrecs electes de les àrees de turisme i tècnics de les entitats adherides a l’FMC, que tindrà lloc el divendres 21 de juny. En la jornada també es presentaran experiències de diversos ajuntaments i finalitzarem amb una taula rodona de debat.

El termini d’inscripció finalitza a les 15h del dia 14 de juny de 2024.

segueix llegint

26.06.2024

I Jornada Informativa sobre Desenvolupament Urbà Sostenible de FEDER 2021-27

La Jornada tractarà sobre la convocatòria d'ajut FEDER per a actuacions de desenvolupament urbà sostenible a les entitats locals, dins de la programació prevista a l'Objectiu Específic 5.1. "Urbà” del Programa Pluriregional d'Espanya en el període 2021-2027, i es desenvoluparà presencialment a partir de les 10.00 hores i fins a les 14.00 hores al saló d'actes del Complex Ministerial de "Cuzco”, al Passeig de la Castellana 162 de Madrid. Serà també retransmesa en línia.

Serà inaugurada pel Secretari d'Estat de Política Territorial i la Secretària General de Fons Europeus, i tindrà per objecte posar en valor la política de cohesió i desenvolupament urbà sostenible, exposar les oportunitats de finançament per a les entitats locals que comporta la futura convocatòria de ajuda FEDER 2021-2027 i debatre'n els elements i requisits més específics.

L'aforament és limitat i cal confirmar assistència com més aviat millor a través de l’enllaç inferior (tant per assistir presencialment com en línia).

segueix llegint

02.07.2024

L’FMC programa un curs per ajudar a detectar potencials problemàtiques de salut mental i emocional i saber com treballar-les

Des de fa anys, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) manifesta la necessitat d’actuar en la salut mental i emocional de la població. Per les característiques de la seva etapa evolutiva, el col·lectiu juvenil és un dels més vulnerables. A Catalunya, s’estima que entre el 10 i el 20% dels adolescents pateixen algun trastorn mental i el suïcidi ja és la primera causa de mort entre les persones joves. Malauradament, la crisi sanitària i social de la COVID-19 i les seves nombroses conseqüències com ara la situació de confinament, l’aïllament social, la pèrdua de persones estimades, els esdeveniments traumàtics viscuts, la pèrdua de rutines i l’estrès psicosocial experimentats han provocat un empitjorament generalitzat en aquest àmbit de la salut.

Encara que la problemàtica sigui preocupant i reclami d’una intervenció immediata i efectiva, el col·lectiu juvenil té diferents punts forts que poden ajudar a millorar la situació. Sabem que tenim la capacitat d’afrontar amb èxit situacions desfavorables i volem dotar als i les professionals de les eines per ajudar en la recuperació, l’adaptació i desenvolupament favorable davant de circumstàncies adverses.

Aquesta acció formativa de l’FMC, té l’objectiu, entre d’altres, d’alfabetitzar en el concepte de salut mental i emocional, reduir l’estigmatització i el secretisme de forma responsable, eliminant els mites i la informació errònia, mostrar el context actual de forma entenedora i educar en la terminologia adequada, promoure l’accés a l’ajuda, reduir les potencials conductes autolítiques i suïcides, recercar, treballar i mostrar les intervencions i recursos disponibles existents i fomentar el treball participatiu per incentivar al col·lectiu juvenil a dissenyar les possibles intervencions a realitzar en el seu entorn més pròxim.

El termini d’inscripció finalitza el dia 25 de juny de 2024.

segueix llegint

02.07.2024

L’FMC organitza a Tarragona una sessió informativa i d’assessorament als governs locals ‘Diàlegs SIE Territori’

Les polítiques que impulsa la Unió Europea tenen un impacte molt rellevant en les realitats locals i en la tasca que desenvolupen els ajuntaments. Una part important de la producció legislativa europea s’aplica directament per part dels governs locals, i els pressupostos desplegats des de Brussel·les són una font de finançament que cal tenir molt en compte per impulsar les estratègies municipals. En aquest sentit, i amb la voluntat d’apropar les polítiques europees i els instruments financers que es despleguen en el seu marc al món local, la Federació de Municipis de Catalunya va posar en funcionament el Servei Info Europa (SIE).

En aquesta sessió del 2 de juliol a Tarragona (Palau Firal i de Congressos) s’obrirà també un espai destinat a examinar els possibles reptes que el finançament europeu posa sobre la taula en matèria de gestió administrativa i financera (mesures ant-frau, contractació pública, sistemes digitals de gestió, etc.).

La sessió és per a les entitats adherides a l'FMC i el termini d’inscripció finalitza a les 15.00 hores del dia 25 de juny de 2024.

segueix llegint

03.07.2024

Auto-cura i gestió de l’estrès en els equips de serveis socials

Les situacions d’estrès i d’estar cremat (burn-out) són freqüents en el sector dels serveis socials. Els causants poden ser molt diversos: individualment la manca d’estímuls, esperar complir expectatives massa altes, tasques rutinàries, no comptar amb els equips o coneixements necessaris per executar certes tasques; en el cas d’equips de treball, el mal ús del temps, la incomprensió entre els col·laboradors, la poca empatia, la manca d’organització o les diferències d’opinió mal canalitzades. A més, el burn-out es desenvolupa quan el treballador percep una gran distància entre els seus propis ideals i la realitat de la seva vida laboral. És important que els/les professionals de serveis socials incorporin estratègies d’afrontament de situacions potencialment estressants, inherents a la pràctica professional, i mètodes de cura i d’auto-cura per poder créixer, actuar i relacionar-se en un entorn laboral saludable i de qualitat.

Durant aquesta acció formativa, parlarem del concepte d’estrès i burn–out, dels factors d’estrès en serveis socials, de l’auto-lideratge davant l’estrès: quina realitat construïm? (identificació de creences limitadores i fluïdesa emocional interna), de les tendències reactives o competències creatives (les claus per posar a jugar les creences al teu favor), de la gestió relacional com a factor d’equilibri i del mindfulness.

El termini d’inscripció finalitza a les 15h del dia 26 de juny de 2024.

segueix llegint

30.10.2024 al 31.10.2024

VI Congrés de Ciutats Amigues de la Infància

Amb aquest congrés, dedicat a la prevenció i l'abordatge de la violència en la infància i l'adolescència, es pretén, entre d'altres, presentar el model per a la prevenció de la violència contra la infància i adolescència des del local, del projecte pilot d'innovació que va donar inici el 2022,, aconseguir el compromís dels alcaldes i alcaldesses amb la protecció de la infància i visibilitzar l' impacte de la participació en la vida dels infants que exerceixen aquest dret i a les seves ciutats.

Aquest esdeveniment adreçat a responsables polítics i personal tècnic d'ajuntaments i de l'administració local.

segueix llegint

03.02.2025

Màster Habitatge i Ciutat

Màster interuniversitari [UAB, UPC, UB, UPF] que aporta una visió integradora de l’habitatge des de diferents aproximacions disciplinars.

Continguts estructurats per proveir d’un coneixement holístic. S’estructura en:

01.- Hàbitat urbà i rural Estudi de l’hàbitat en connexió amb el dret a l’habitatge

02.- Mercats i regulació Definició dels actors, objectius i resultats del mercat

03.- Bona Governança Estudi transdisciplinar de la bona administració

04.- Canvi social Condicionants socioeconòmics de les polítiques d’habitatge

05.- Sostenibilitat i agenda urbana Impacte de la construcció d’habitatges en els ecosistemes

segueix llegint