23/02/2024

Representants locals de Catalunya i Balears, entre les que hi ha la Federació de Municipis de Catalunya, han visitat les institucions de la UE per enfortir la construcció europea des dels municipis

Eduard Rivas, president de l’FMC ha format part d’una comitiva d’electes locals que ha pogut conèixer oportunitats i programes de finançament i d’innovació, d’impuls de la transició verda, així com la campanya institucional de cara a les eleccions europees del 9 de juny

A menys de quinze setmanes per a les eleccions europees, les representacions de les institucions europees a Barcelona han organitzat del 19 al 21 de febrer una visita a Brussel·les amb els representants polítics i tècnics dels municipis i ens supramunicipals membres de la xarxa ‘Construir Europa amb els governs locals’ (BELC, per les seves sigles en anglès) a Catalunya i les Illes Balears.

BELC és una xarxa formada per representants polítics elegits en l’àmbit local i el seu objectiu és fomentar la comunicació sobre temes relacionats amb la UE, mitjançant una aliança sense precedents entre les estructures de govern europea i locals. El projecte, que s’ha posat en marxa en col·laboració amb el Parlament Europeu i la Xarxa europea de corresponsals regionals i locals de la UE del Comitè Europeu de les Regions. possibilitarà que aquests representants polítics col·laborin i difonguin informació sobre assumptes de la UE que afectin la seva circumscripció a escala local. També ajudarà a impulsar la implicació de la ciutadania i a promoure debats sobre aquests mateixos temes i sobre el futur d’Europa. El seu objectiu és contribuir a la creació d’un autèntic àmbit públic europeu.

Un observatori legislatiu, molt útil

Segons ha afirmat també el president Eduard Rivas, "el viatge ha servit, a més, per continuar avançant en aquest nou servei a nivell europeu que la Federació de Municipis de Catalunya vol donar properament, consistent en un observatori legislatiu per estudiar les normes que s’aproven a Europa i que tenen un impacte en l’administració local, i l’objectiu és que puguin revertir positivament i així donar un millor servei a la ciutadania dels nostres pobles i ciutats".

La rebuda d’aquest objectiu ha estat molt positiva per part de tothom, ja que el consideren molt útil, i així ens ho han mostrat, i ens han esperonat a què quan l’FMC tingui aquest servei configurat, el puguem presentar perquè tothom hi pugui participar.