“Accelerar la implementació de les polítiques locals, amb centralitat i transversalitat i amb el protagonisme de la ciutadania davant la realitat de la crisi climàtica”. Aquest és el compromís que es desprèn de la Declaració de Vilanova i la Geltrú per l’ambició climàtica, que s’ha fet pública durant la celebració de la 24a Assemblea General de laXarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat


12/03/2024

Els membres de l’organisme constaten la realitat de la crisi climàtica contrastada per episodis cada cop més habituals de sequeres, onades de calor, malalties exòtiques o escassetat de recursos. Amb aquesta declaració volen deixar pales els "riscos greus del retardisme climàtic” i la conveniència d’actuar amb "ambició climàtica” i "accelerar la implementació de polítiques locals” en aquest àmbit.

A la declaració, que l’Assemblea insta a aprovar als respectius plens municipals dels membres de la Xarxa, l’associació es fa ressò dels reptes nous, com són garantir canvis efectius en la mitigació i l’adaptació, i avançar en la transició energètica mitjançant fórmules innovadores com ara les comunitats energètiques. Un altre dels reptes és progressar també en els diversos àmbits de l’acció municipal com ara la renaturalització de les ciutats, la qualitat de l’aire, l’economia circular, l’educació ambiental o la gestió de la sequera.

Font: Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat