Aquest matí s’han reunit la presidenta de l’FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, i els vicepresidents de l’entitat, Àlex Garrido, alcalde de Manlleu; Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega; Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera; David Bote, alcalde de Mataró; Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell; i Lluís Mijoler, alcalde del Prat de Llobregat. La reunió ha posat sobre la taula la preocupació de tots els ens locals davant la difícil situació que estem vivint al país amb la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19

24/03/2020

Els ajuntaments són l’administració que es troba en primera línia. És a qui els ciutadans i ciutadanes acudeixen primer per resoldre els dubtes i obtenir solucions per actuar contra aquesta pandèmia. És per això que a la reunió s’han estat posant sobre la taula diferents mesures d’actuació, tant immediates, com amb posterioritat a la situació de confinament de la ciutadania. També s’ha tractat el tema de l’augment del sostre de despesa de les administracions locals, atesa la situació econòmica amb la què es trobaran els ajuntaments en un futur proper. Els assistents han subratllat en diverses ocasions la necessitat de comptar amb la unitat de tot el món municipal per poder afrontar de forma conjunta aquesta crisi ocasionada pel COVID-19, especialment per les dues entitats municipalistes FMC i ACM.

Per part de la Federació de Municipis de Catalunya creiem que és necessari demanar mesures a tots els òrgans administratius superiors, com amb ajudes a les empreses, que s’haurien de començar a demanar i a estructurar des d’ara mateix en nivells supramunicipals, atès que els ajuntaments es quedaran en una situació molt límit un cop passada la crisi pandèmica i els autònoms, els professionals i les empreses necessitaran aquestes ajudes.

S’ha parlat també de les targetes moneder relatives als ajuts menjador. Hores d’ara ja s’han començat a repartir aquestes targetes moneder a través dels ajuntaments, cadascun d’acord amb la seva organització i operativa (alguns amb agents cívics, d’altres a través de l’economat social, etc.). Es preveu que en un termini de 2 o 3 dies estaran ja totes repartides.

S’ha posat en coneixement de tots com els serveis socials, especialment els economats, s’han trobat aquests darrers dies de confinament amb molts problemes ja que les peticions augmentaven considerablement fruit de la difícil situació que està patint tota la població.

S’ha acordat que en reunions posteriors cal començar a treballar en un esborrany de pla d’activació de turisme, amb el compromís de comptar també amb les administracions supramunicipals.

En acabar la reunió, s’ha acordat tornar-ne a celebrar una altra el proper dilluns també de forma telemàtica. La presidenta ha informat que demà dimecres, juntament amb l’ACM, es trobarà amb el president de la Generalitat, la consellera de presidència i la consellera de Salut.