El passat dilluns va tenir lloc una reunió telemàtica entre la consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, i representants del món municipal i de les quatre diputacions. Per part de la Federació de Municipis de Catalunya hi va assistir Olga Arnau, presidenta de l’FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. La reunió va servir per reforçar la col·laboració entre totes les institucions per tal de tenir més força per poder superar aquesta crisi i perquè la cultura deixi de ser precària

06/05/2020

En paraules de la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau, "cal prioritzar i posar en valor la col·laboració entre totes les administracions, ja que el més important hores d’ara és que la informació sigui compartida per tal de poder coordinar les nostres actuacions per arribar a tots els sectors culturals i des de tots els municipis”. En aquest sentit, es va recordar que el govern de la Generalitat té activat un apartat al web que inclou els plans de rescat de totes les administracions i on els interessats poden exposar les seves necessitats. També s’hi publiquen els plans de desconfinament de cadascun dels sectors culturals. Per part de la Generalitat es va demanar també poder anar "tots junts per tenir més força”, amb l’objectiu de coordinar i homologar plans de rescat i de reactivació del món cultural, després de l’aturada per al pandèmia de la COVID19.

Olga Arnau, en la seva intervenció, va afegir que "si el que cal és fer economia de vida, s'ha de tenir present que fer cultura és apostar per l'educació i per les polítiques econòmiques d'ajuda a entitats, ajuda als treballadors i treballadores del sector, ajuda a l'activitat econòmica, ajuda a la socialització de les persones, etc." I per això, és evident que tota la inversió de futur passa per la cultura en totes les seves cares: popular, material, immaterial, museus, biblioteques, arxius, turística...". I va acabar afirmant que "estem davant de moments excepcionals que no volen retallades, com en altres crisis financeres, sinó tot el contrari".

Els assistents van estar d’acord en què cal dotar el món cultural amb un finançament adient per a la seva reactivació i perquè el món municipal pugui continuar contractant artistes i creadors, posant en valor la importància de la cultura en l’economia.

A la reunió van participar també el secretari general del Departament de Cultura, Francesc Vilaró; la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa; la directora territorial de Cultura Popular, Àngels Blasco; el director general d’Administració Local, Miquel Àngel Escobar; la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau; Josep Berga i Joana Ortega (Associació Catalana de Municipis); Joan Carles Garcia Cañizares (Diputació de Barcelona); Albert Piñeira (Diputació de Girona); Juanjo Garcia (Diputació de Tarragona); i Estefania Rufach (Diputació de Lleida).