La Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis també reclamen al Departament d’Interior l’execució del conveni acordat per tal que els Ajuntaments puguin rebre part dels imports de les sancions realitzades durant la primera fase del confinament

03/11/2020

La Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis han volgut tornar a posar damunt la taula, un cop més, una de les principals reivindicacions del municipalisme català. Totes dues entitats han constatat el clam municipalista, tant pel que fa a les despeses extraordinàries als ens locals del país, derivades de les instruccions de la Generalitat arran de la COVID19, així com la necessitat que els recursos i les eines per a la reactivació socioeconòmica arribin a tots els pobles i ciutats.

En el primer cas, els Ajuntaments han hagut de reforçar els serveis de neteja municipals (en especial en els equipaments), l’increment de les tasques de vigilància i policia local, o la compra d’equips i materials de protecció, així com mantenir les estructures dels centres esportius, biblioteques, escoles bressol o importants sobrecostos dels centres educatius entre molts altres aspectes que han impactat fortament en les finances municipals. I tot això al mateix temps que els municipis no s’han pogut endeutar o accedir a altres fonts de finançament.

És per això que el municipalisme català reclama a la Generalitat un fons compensatori per a totes aquelles despeses extraordinàries que han hagut de suportar i estan duent a terme els ens locals.

Un aspecte en el qual també ha volgut posar èmfasi la presidenta de l’FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, en el sentit que "la primera onada de la COVID -19 va ser a principis d’any, quan tots els ajuntaments teníem els pressupostos de l’any sense gastar, i vam poder fer canvis de partides i prioritzacions; ara tenim les partides exhaurides i necessitem més recursos per continuar atenent les necessitats dels nostres veïns i veïnes”.

D’altra banda, en un context on des de la Unió Europea s’han creat els fons "Next Generation EU”, destinats a la reactivació socioeconòmica, amb criteris ambientals, d’innovació i de cohesió, des del municipalisme es reclama que aquests recursos arribin a tots els pobles i ciutats de Catalunya, perquè mentre els Ajuntaments "són els primers a rebre, atendre i resoldre les problemàtiques de la ciutadania, són els últims pel que fa a recursos, competències, i accés a fons d’administracions superiors”, tal i com ha remarcat el president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler.

En aquest sentit, ja des del passat mes d’abril, el municipalisme català va reclamar també un fons extraordinari i incondicionat de cooperació local, dotat amb un mínim de 150 M€, per l’exercici 2020, i 150M€ més per l’any 2021.

Aquesta proposta es va reforçar amb la moció conjunta "#elsnostresestalvis” de les dues principals entitats municipalistes, que avui continuem reclamant, així com la flexibilització de la regla de la despesa i la mobilització dels romanents, que finalment el govern de l’Estat ha acabat assumint.

Finalment, tant l’FMC com l’ACM han reclamat la materialització del conveni acordat amb el Departament d’Interior, per tal que els Ajuntaments puguin rebre bona part dels recursos obtinguts amb les sancions imposades per denúncia de les policies locals del país, amb motiu del confinament.