El proper 18 d'abril, DIPLOCAT i CATESCO, organitzen una jornada adreçada a actors educatius, socials i de l'administració sobre educació democràtica i en drets humans com a antídot als discursos d'odi. La jornada tindrà lloc a l'Institut d'Estudis Catalans de Barcelona entre les 10 i les 16.30 hores

28/02/2024

La UNESCO reconeix que el discurs de l'odi està creixent envers les comunitats minoritàries, principalment a causa de l'augment de l'ús de les xarxes socials i l'aparició de moviments populistes. En aquest marc, la jornada analitzarà amb representants de la UNESCO la revisió de la recomanació de 1974 sobre l'Educació per a la Comprensió, la Cooperació i la Pau Internacionals i l'Educació relativa als Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, adoptada en la darrera Conferència General per part de tots els estats membres. La recomanació, ara sota el nom de Recomanació de 2023 per a l'Educació per la Pau i els Drets Humans, la Comprensió i Cooperació Internacionals, les Llibertats Fonamentals, la Ciutadania Global i el Desenvolupament Sostenible, és una eina clau a l'hora d'establir uns estàndards i que l'educació serveixi per promoure una pau duradora i impulsi el desenvolupament humà. Les transformacions constants i significatives del món fan evident que aquesta recomanació no només és una eina necessària, sinó que també requeria una revisió.

La jornada també analitzarà mitjançant taules rodones i tallers pràctics amb experts catalans i internacionals la guia publicada l'any 2023 per la UNESCO anomenada Addressing hate speech through education: a guide for policy-makers. Aquesta guia reclama que els sistemes educatius, inclosos institucions i educadors, proporcionin entorns d'aprenentatge segurs i inclusius, respectuosos amb els drets humans i que dotin els estudiants dels coneixements, habilitats i actituds necessàries per tenir pensament crític i capacitat per al diàleg intercultural.