• Descarregar Google Play Store
  • Descarregar Apple Store
  • E-Mail
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS
  • Flickr
L'FMC tracta en una jornada la qualitat democràtica, la implicació ciutadana i el retiment de comptes
L'FMC tracta en una jornada la qualitat democràtica, la implicació ciutadana i el retiment de comptes


Electes i tècnics locals han tractat aquest matí sobre la qualitat democràtica i la implicació ciutadana, com abordem el retiment de comptes i quines són les seves febleses i oportunitats, en una jornada organitzada per la Federació de Municipis de Catalunya que portava per títol 'Més enllà de la transparència, estratègia i política de retiment de comptes'

01/02/2019

L’impuls de la transparència, tant la passiva com especialment l’activa ha estat produït en gran part per l’entrada en vigor de la llei de transparència espanyola i catalana i sovint s’ha vist com darrera dels portals de transparència hi ha hagut més intencionalitat de complir la llei que no pas com una aposta per un valor tan necessari com és la transparència. El retiment de comptes porta implícit fer pedagogia de l’acció pública i política. Al compartir informació, el retiment de comptes estableix la base d’una col·laboració entre ciutadania i institucions basada en la crítica, en el compromís i en la confiança. És la qualitat democràtica de les nostres societats i institucions el que està en joc. És per aquest motiu que la Federació de Municipis de Catalunya ha organitzat aquesta jornada, en la què s'ha parlat de la qualitat democràtica i la implicació ciutadana, de com abordem el retiment de comptes, i de quines són les seves febleses i oportunitats. La direcció de la jornada ha anat a càrrec de Michael Donaldson, responsable tècnic de l'Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l'FMC; i Helena Carbonell, politòloga i màster en gestió pública avançada.

La inauguració ha anat a càrrec de Fèlix Alonso, alcalde d'Altafulla i president de l'Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de l'FMC; i Ismael Peña-López, director general de Participació Ciutatadana de la Generalitat.

Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la UAB; i Manuel Zafra, doctor en Dret i professor titular de Ciència Política de la Universitat de Granada, han presentat una ponència sobre la qualitat democràtica i la implicació ciutadana. Ha moderat Gemma Calvet, directora de l'Agència de Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

A continuació, per debatre sobre com abordem el retiment de comptes, hem comptat amb Goizeder Manotas, directora general de Modernització, Serveis i Sistemes per a la Societat de la Informació de la Diputació de Gipuzkoa; Petra Saiz, interventora general de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat i presidenta honorària del CSITAL; Alba Gutiérrez, investigadora i activista en transparència, Drets Humans i democràcia; i Aitana Mas, directora general de Transparència i Participació de la Generalitat Valenciana. Aquesta taula ha estat moderada per Michael Donaldson.

Per finalitzar, ha tingut lloc una taula on s'ha analitzat la política i el retiment de comptes: les seves oportunitats i les seves febleses. Moderada per Fèlix Alonso, hi han participat Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac i vicepresidenta de l'FMC; Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i presidenta de l'Àmbit de Drets Socials de l'FMC; Victoria Anderica, directora de Transparència de l'Ajuntament de Madrid; i Jordi Tort, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Gavà.

Les conclusions de la jornada han estat presentades per Alberto Ortiz de Zárate, fundador d'Alorza.net.

Us adjuntem un document-resum de l'acte, basat en el guió que va fer servir el mateix Alberto Ortiz per elaborar les conclusions de la jornada.

Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Programa
/ DOCUMENTS
Resum.pdf
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
SEMINARI DE DRET LOCAL
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
SEMINARI DE DRET LOCAL
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC