• Descarregar Google Play Store
  • Descarregar Apple Store
  • E-Mail
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS
  • Flickr
Els models urbans com a nous reptes de les ciutats centren l’anàlisi de la darrera sessió del Seminari Tècnic Local 2020 de l'FMC
Els models urbans com a nous reptes de les ciutats centren l’anàlisi de la darrera sessió del Seminari Tècnic Local 2020 de l'FMC


Acabem aquesta edició del Seminari Tècnic Local amb una sessió, la que s’està portant a terme aquest matí, reflexionant al voltant del model urbà i els nous reptes i desafiaments de les ciutats en un moment en què s’està fent més que evident que les nostres viles hauran de fer un pas endavant per a aconseguir un model veritablement sostenible i en concordança amb les necessitats socials emergents, reprogramant el pla d’accions d’intervenció urbana i aportant noves solucions respecte de l’habitabilitat, l’ús i les condicions de l’espai públic urbà, incorporant la interseccionalitat en les polítiques públiques. En definitiva, la ciutat de tothom i per a tothom!

18/12/2020

La primera ponència de la sessió que està tenint lloc aquest matí tracta sobre el model urbà ‘Santa Coloma de Gramenet 2040’. En aquesta ocasió va a càrrec de Rosina Vinyes i Ballbé, assessora en Urbanisme, Habitatge i Espai Públic de la Direcció de l’Àrea de Serveis Territorials, i Miquel Roig Roch, director d’Urbanisme, Mobilitat, Turisme i Comerç de l'Àrea de Serveis Territorials de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que parlar sobre el context global: les tres crisis com a oportunitat: l’ambiental, la social i la sanitària; i concretament fa un repàs del context colomenc: d’on venim i on som (usos del sòl, explosió demogràfica, context metropolità, estructura urbana i natural definida).

L’aposta per una ciutat més inclusiva, més pròxima, i en definitiva més amable amb les persones que l’habiten, passa ineludiblement per la sensibilització colꞏlectiva i per la incorporació de criteris de qualitat tant en la planificació de la ciutat com en el seu desenvolupament. Quan parlem de perspectiva de gènere en la planificació de la ciutat, ens referim a posar el focus sobre les funcions més quotidianes de la ciutat. Allò que també se’n diu ‘ciutat reproductiva’ o ciutat de les cures, enfront a la ‘ciutat productiva’ del treball. En aquest sentit, la segona ponent, Mònica Beguer Jornet, arquitecta i fundadora de l’estudi d’urbanistes TerritorisXLM, exposarà una guia pràctica per integrar la perspectiva de gènere als diferents plans i projectes (del que parlem és d’incorporar criteris de qualitat que garanteixin la incorporació d’aquesta mirada en la redacció dels plans i projectes que es desenvolupen a la ciutat).

Finalment, la darrera intervenció, parlarà del projecte concret que es porta a terme a la ciutat de Barcelona ‘Reprogramant Barcelona’, i anirà a càrrec de Xavier Matilla Ayala, arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona.

L’acte de cloenda d’aquesta sessió del Seminari Tècnic Local 2020 (del 18 de setembre al 18 de desembre de 2020) anirà a càrrec de Susanna Mèrida López, secretària general adjunta de la Federació de Municipis de Catalunya, i Pere Montaña Josa, director del Seminari.

Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Programa
Sessió del 3 de desembre
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC