• Descarregar Google Play Store
  • Descarregar Apple Store
  • E-Mail
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS
  • Flickr
El Departament de Cultura posa a disposició de tots els municipis de Catalunya una nova eina per al foment del català
El Departament de Cultura posa a disposició de tots els municipis de Catalunya una nova eina per al foment del català


#Català947 és un projecte de dades obertes que té com a objectiu reforçar la cooperació amb els ens locals i el territori, i enfortir les polítiques públiques en matèria lingüística. El projecte, impulsat des de la Direcció General de Política Lingüística, vol elaborar i mantenir el mapa sociolingüístic de Catalunya i promoure l'anàlisi de la variable lingüística en els estudis socials d'altres àmbits

25/03/2021

Des del web llengua.gencat.cat/catala947 es pot accedir al repositori que ofereix els principals indicadors demogràfics, sociolingüístics i de política lingüística disponibles de cadascun dels 947 municipis de Catalunya. La pàgina disposa d’un cercador, per escriure-hi el municipi, i es pot filtrar pel topònim municipal, nom de comarca o àmbit territorial. També s’hi detalla el mecanisme de l’algoritme amb què s’ha fet la conversió de les dades al text resultant dels informes.

En cadascun dels informes de cada municipi s’exposa la situació lingüística local en el marc dels aspectes demogràfics i socioeconòmics que hi tenen relació, i amb les dades comarcals o de l‘àmbit territorial a què pertany per tal de donar una informació més completa, sempre amb els elements referencials del conjunt de Catalunya.

El projecte #Català947 s’emmarca en les polítiques del govern obert, amb la voluntat d’oferir una comunicació bidireccional, permanent i transparent amb els ciutadans i el territori. La iniciativa posa a disposició de tothom dades i informació per tal de seguint sumant forces en l’ús i coneixement del català, amb la finalitat de generar participació i recerca, i contribuir a enfortir les polítiques públiques.

El #Català947 s’articula a partir de fonts d’informació i dades oficials que ja són públiques: el padró municipal anual (la població segons el lloc de naixement); els resultats de la darrera Enquesta d’usos lingüístics de la població (EULP 2018) que mostren els coneixements de català i els usos lingüístics dels ciutadans de municipis amb informació representativa o bé de les demarcacions a què pertanyen; els índexs dels programa Ofercat que fa l’anàlisi dels usos lingüístics als comerços de grans ciutats; el nombre anual de certificats de català emesos per la Direcció General de Política Lingüística; el nombre d’inscripcions dels alumnes als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística (segons nivell i segons el país d’origen); les inscripcions a la plataforma d’aprenentatge en llengua catalana, Parla.cat; el nombre de parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua; els coneixements de català segons el darrer Cens lingüístic de 2011, i la distribució de la renda 2015-2016 recollida a l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Entre els mesos de juny i setembre d’enguany es farà la primera actualització dels informes, amb la incorporació de dades actualitzades sobre els cursos de català per a adults del Consorci corresponents a l’any 2019 i 2020, noves dades sobre l’oferta de català al comerç a diverses  ciutats i les dades de població escolar corresponents a cada municipi.

El projecte #Català947 serà útil per als Centres de Normalització Lingüística del Consorci per a la Normalització Lingüística, per a tots els ajuntaments i ens locals catalans com a base per a promoure accions de foment de la llengua catalana i per a tots els centres escolars perquè puguin elaborar els seus projectes lingüístics. També s’adreça a la ciutadania que té interès per conèixer la situació lingüística d’una localitat concreta i a totes les institucions i entitats locals que treballen per la llengua i la cultura catalanes.
Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Més informació


BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC