• Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn
  • WhatsApp
L’FMC compleix 40 anys amb renovada il·lusió per treballar en la reactivació i la recuperació dels nostres pobles i ciutats
L’FMC compleix 40 anys amb renovada il·lusió per treballar en la reactivació i la recuperació dels nostres pobles i ciutats


177 alcaldes reunits a la ciutat de Manresa el 13 de setembre de 1981 van constituir la Federació de Municipis de Catalunya. La voluntat d’aleshores era aconseguir un marc legal democràtic per al bon funcionament de pobles i ciutats. Avui, justament quan complim 40 anys, tenim ben present aquell objectiu, i el reforcem encara més amb renovada il·lusió, per continuar treballant, com sempre hem fet, per a una millor defensa i promoció del govern local

16/11/2021

El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú va acollir el passat dissabte 13 de novembre l’acte de commemoració dels 40 anys de la Federació de Municipis de Catalunya, després de la 32a Assemblea General de l’entitat.

La presidenta de l’FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, va donar el tret de sortida de l’acte de commemoració agraint als assistents la seva presència i presentant un vídeo commemoratiu dels 40 anys on participa el primer president de l’entitat, Joaquim Nadal, i es visualitza l'evolució de l'FMC fins a l'actualitat.

Joaquim Nadal va recordar com ”la finalitat de l’FMC en el moment de la seva creació era recollir les autèntiques necessitats d’aquells pobles i ciutats que en aquells anys vivien en la manca d’un ordenament jurídic que fes possible que els municipis atenguessin tot el que la ciutadania esperava”. "El que volíem era crear un autèntic sindicat d’alcaldes i que fos un àmbit d’intercanvi d’experiències municipals”. "Amb les primeres eleccions municipals democràtiques es produeix la materialització última del procés de democratització de l’Estat espanyol, que va ser com l’obertura definitiva de les ‘comportes’ d’un gran embassament d’aigua, que va començar a generar noves dinàmiques”. A més, tal i com va dir Pasqual Maragall en la commemoració dels 25 anys de l’FMC, que en aquella època, el 2006, era el president de la Generalitat, "Totes aquelles ciutats d’aquella època són, en aquest moment, ciutats amb esperança, ciutats que saben el que han de fer, i que saben perfectament el que fa falta”. Aquestes paraules defineixen perfectament l’esperit de l’FMC l’any 2006 i avui, al 2020, encara són plenament vigents. El vídeo commemoratiu va acabar amb unes frases de l’actual presidenta de l’FMC, Olga Arnau, posant en valor el fet de tenir al capdavant de l’entitat una presidenta: "A més, crec que amb això, també s’ha trencat la forma de treballar anterior, ara molt més dialogant i més consensuadora”.

Tot seguit es va fer un col·loqui amb 3 alcaldes i 1 alcaldessa que en aquests 40 anys han format part del Comitè Executiu de l’FMC en diferents presidències de l’entitat: Francesc Baltasar, alcalde de Sant Feliu de Llobregat de 1979 a 2000, que va formar part de l’executiva de l’FMC i que va ser president de les comissions de Seguretat Ciutadana, Joventut, Economia, Urbanisme i Habitatge i vicepresident en el darrer període; Helena Arribas, regidora del Vendrell des de 1991 fins a 2015, va formar part de l’executiva de l’FMC i presidenta de la Comissió d’Educació; Xavier Casoliva, alcalde de Guissona des de 2011 fins al 2019 i president de la Comissió d’Ocupació; i Xavier Fonollosa, actual alcalde de Martorell, vicepresident de l’FMC i president de l’Àrea de Territori i Urbanisme. Tots quatre van comentar com va ser el seu pas per l’entitat i quins records guarden d’aquesta etapa.

A continuació es va fer un reconeixement a tots aquells ajuntaments que han estat adherits a l’FMC ininterrompudament des dels seus inicis i fins a l’actualitat. En total són 108 ajuntaments, tot i que en l’acte només ens van poder acompanyar 51.

L’acte de commemoració dels 40 anys de l’FMC va acabar amb la intervenció del president de la Generalitat, Pere Aragonès. En la seva intervenció, va recordar que: "Catalunya necessita una sacsejada, una transformació social, verda, feminista i democràtica que ja estem portant a terme, i que ho estem fent juntament amb el municipalisme, aprofitant tota la vostra força i energia”.

La presidenta Olga Arnau va cloure l’acte, agraint l’esforç de tots els treballadors i treballadores locals en aquest període i els que han format i formen part de l’FMC actualment: "Hem gestionat una pandèmia sense competències però sí amb molta vocació de servei. Per això, si de veritat ens creiem el municipalisme, ens calen més eines i més recursos. Hem de dotar d’autonomia el govern local, amb lleis i normes del segle XXI, perquè cap vila poble ni ciutat no pot quedar enrere”. En aquest període, "hem tornat a demostrar que la millor política és la municipal”. I va ressaltar "el valor de ser plural per poder arribar a consensos més forts i estables”.

BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC