• Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • LinkedIn
  • WhatsApp
El futur de la planificació urbana, a la sessió inaugural del Seminari Tècnic Local 2022
El futur de la planificació urbana, a la sessió inaugural del Seminari Tècnic Local 2022


La Federació de Municipis de Catalunya en aquesta sessió inaugural vol aclarir com la transformació urbana pot ser paradigma de l’adaptació de les ciutats cap a espais més amables, i ofereix al personal tècnic local diversos anàlisis, eines i exemples de com abordar els reptes més immediats als que han de fer front els nostres governs locals des dels respectius àmbits de responsabilitat

18/03/2022

La 24a edició del Seminari Tècnic Local de la Federació de Municipis de Catalunya ha estat inaugurada per Susanna Mérida, secretària general adjunta de l’FMC i Pere Montaña, director del Seminari. En aquesta nova edició la inscripció supera els 300 participants.

Susanna Mérida ha destacat la importància de poder fer ja sessions presencials per poder generar espais d’intercanvi entre els ponents i els participants, i entre els mateixos participants: "Des de l’FMC no volem perdre aquest espai de trobada entre els tècnics municipals que pensem que és molt positiu, per això aquest any apostem per un format híbrid però amb un mínim de presencialitat”.

Per la seva banda, Pere Montaña ha introduït el fil conductor escollit per a aquest Seminari 2022: ‘Re-fer o des-fer?’, en el sentit de generar i repensar un bon model urbanístic i donar una bona resposta a les problemàtiques que ens anem trobant, "ens cal donar-nos una mica de temps, no massa, i aportar una bona solució urbanística, tenint en compte sempre altres factors, com el comerç, la mobilitat, els equipaments...”.

Aquesta primera sessió s’ha obert amb Jon Aguirre Such, arquitecte-urbanista, soci fundador de Paisaje Transversal, que ens ha parlat de la planificació urbana integral per a ciutats resilients, Així, en la seva intervenció, ens ha introduït les eines de debat, de monitorització de processos, la relació entre la teoria i la pràctica, i ens ha explicat com ‘escoltar’ la ciutat per poder transformar-la en llocs més habitables i resilients, quin ha esta l’impacte humà sobre els ecosistemes i com hem de planificar una ciutat des d’una perspectiva integral i participativa, a més de posar-nos en situació en el context actual pel que fa a l’Agenda Urbana o quins són els programes de finançament europeus, entre d’altres.

A continuació, hem donat pas a la ponència ‘L’Avinguda del Vallès; un procés de co-creació per a transformar la N-150 en una avinguda metropolitana en el marc de l'URBACT, RiConnect’. Anna Majoral i Joan Caba arquitectes del Servei de Planejament Urbanístic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i Judith Recio, arquitecta del Servei de Redacció del Pla Director Urbanístic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, expliquen aquesta transformació, tenint en compte que l’avinguda és el nou eix cívic, verd i d'activitat que connecta els municipis de Montcada, Cerdanyola, Ripollet i Barberà. El transport públic i la mobilitat activa són els protagonistes d’aquesta avinguda arbrada, així com els espais de trobada i els espais públics que espongen i relliguen els teixits urbans de l’entorn. És el fil conductor d’una àrea urbana renovada, dinàmica, diversa i cohesionada i d’un territori ric en patrimoni industrial, natural i paisatgístic, obert a la innovació, la salut i el gaudi. El caràcter amable sumat a la cura pel medi de la seva urbanització, la limitació del trànsit, i els usos que l’acompanyen la fan una avinguda a escala humana que aporta les òptimes condicions d’habitabilitat, de sostenibilitat, de proximitat, de dotació de serveis, de vitalitat, d’inclusió social i de competitivitat econòmica.

La tercera ponència anirà a càrrec de Roland Krebs, urbanista, director de Superwien Urbanism ZT, que ens introdueix el mètode de treball utilitzat a Viena per aconseguir una ciutat justa, ecològica i productiva. La Nueva Carta de Leipzig 2020: el poder transformador de les ciutats, presentada a finals del 2020, proposa una ciutat justa, verda i productiva, amb espais que siguin ambients urbans d’alta qualitat per a tothom, perquè garanteixen un accés adequat a espais verds i recreatius. En la seva intervenció exemplifica com la ciutat de Viena està implementant aquests objectius i visions amb el desenvolupament urbà de l’àrea de ‘Neues Landgut, ubicada al districte 10.

Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Programa
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC