20/09/2024
Cada cop estem més avesats a pensar en clau de canvi climàtic i a incorporar-ho a les nostres tasques (la realitat que estem vivint no ens deixa moltes més opcions). Però ens hem preguntat mai si el canvi climàtic afecta tothom per igual? No només pensant en altres països i territoris amb realitats molt diferents, sinó pensant també en altres ciutats, altres barris o fins i tot en la nostra petita escala de veïns i veïnesPer analitzar-ho, la Federació de Municipis de Catalunya ha dedicat la sessió d’avui del Seminari Tècnic Local abordant el repte de l’emergència climàtica, però aquesta vegada incorporant el concepte de justícia climàtica
La primera ponència d’avui ens ha parlat de les temperatures altes i la falta d’aigua: què hem de fer per adaptar-nos i perquè no vagi a més?, i ha anat a càrrec de Tomàs Molina Bosch, professor de la Universitat de Barcelona i cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya. En la seva ponència, ha constatat que en el tema del canvi climàtic estem entrant en una nova etapa en la que el conjunt de la societat pren consciència de l’existència d’un problema, tot i que la mitigació del canvi climàtic no té una solució evident. Sigui com sigui, els dos reptes simultanis que han d’assumir les administracions són el de l’adaptació ràpida a aquests canvis en el temps i en el clima i la necessitat de fer-ho simultàniament reduint les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Per parlar de la mesura de la vulnerabilitat a la calor i les primeres línies d’acció a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, hem comptat amb Ana Romero Càlix, cap del Servei d’Emergència Climàtica i Educació Ambiental de l’Àrea d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana de l’ÀMB, i Elena Domene Gómez, cap de l'Àrea de Sostenibilitat de l'Institut Metròpoli, que ens han explicat que és necessari revisar l’estratègia de refugis climàtics si ha d’esdevenir una xarxa de servei per a diferents perfils. A més també han afirmat que la gestió de recursos hídrics durant les sequeres no pot menystenir els aspectes relacionats amb el verd urbà i la salut ambiental i que les mesures adaptatives requereixen pressupost d’inversió, però sobretot de manteniment. Finalment, han exposat que les solucions aïllades funcionen puntualment, calen solucions integrals i aliances entre actors: estratègia bioclimàtica de ciutat (adaptació transformativa), concloent que les intervencions aparentment "micro” són "macro”valuoses.
La darrera ponència, a càrrec d’Isabelle Anguelovski, professora ICREA a l’ICTA-UAB i BCNUEJ Lab, ha analitzat com respondre a l’emergència climàtica urbana des de la justícia ambiental i climàtica.
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.