• Descarregar Google Play Store
  • Descarregar Apple Store
  • E-Mail
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS
  • Flickr
Quins mecanismes tenen els governs locals per lluitar contra la vespa asiàtica?
Quins mecanismes tenen els governs locals per lluitar contra la vespa asiàtica?


Aquest és el tema central de la jornada que l'FMC ha organitzat aquest matí a l'Auditori del COAC. Més de 150 electes i tècnics locals han analitzat quina és la situació actual i la intervenció unificada, s'han explicat les implicacions en la salut pública amb avaluació de riscos i s'han conegut diverses experiències locals d'actuació i lluita contra aquesta espècie

30/01/2019

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) ja ha colonitzat totes les comarques gironines i continua la seva expansió pels territoris de la Catalunya Central i Barcelona, amb els consegüents efectes negatius sobre espècies d’insectes autòctons i pèrdues importants per a l’apicultura. La presència de la vespa en zones urbanes i periurbanes i la probable expansió cap a zones metropolitanes ha generat una certa alarma social entre la ciutadania i nous reptes en la gestió municipal de les bioinvasions.

Inicialment, la lluita contra aquesta espècie invasora era assumida pel Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. Actualment, atesa l’expansió exponencial de la vespa i l’elevada quantitat de nius, es preveu que de manera progressiva siguin les administracions locals i els particulars els responsables de la retirada i destrucció de nius.

En la jornada d'aquest matí té la finalitat de difondre entre els governs locals la campanya de lluita i control de la vespa asiàtica i debatre i consensuar mecanismes efectius de gestió municipal i coordinació interadministrativa per a una bona gestió de la vigilància d’aquesta espècie exòtica invasora que colonitza Catalunya.

La presentació de la jornada ha anat a càrrec de Miquel Arisa, alcalde de Centelles i vicepresident de l’Àmbit d’Organització Territorial de l’FMC. A continuació, per parlar de la gestió de la vespa asiàtica a Catalunya: situació i intervenció unificada, hem comptat amb Ricard Casanovas, cap del Servei de Fauna i Flora de la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat; Josep M. Olmo, tècnic del Servei de Fauna i Flora de la Subdirecció General de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat; i Jaume Bosch, cap de l’Àrea Regional del Cos d’Agents Rurals a Barcelona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

A continuació,Teresa Dordal, presidenta de la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica; Lluís Marquès, membre del Comitè d’al·lèrgia a himenòpters de la Societat Catalana d’Al·lergologia i Immunologia Clínica, ens han parlat de les implicacions en salut pública de la vespa asiàtica: avaluació dels riscos.

A la taula rodona en la que s'han exposat diverses experiències locals d’actuació i coordinació en la lluita contra la vespa asiàtica, comptem amb Marc Martín, del Servei d’Assistència Tècnica de l’Ajuntament de Centelles i tècnic assessor en matèria de medi ambient de l’FMC; Iñigo Moreno, tècnic de la Secció de Biodiversitat de la Diputació Foral d’Àlaba; Miguel Garcia, cap de la Unitat de Sostenibilitat del Consell Comarcal de la Selva; Marta Miralles, tècnica de l’Àrea de Territori de l’Ajuntament de Sant Celoni; Narcís Vicens, tècnic del Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona; i Isabel Martín, cap de la secció de Control de Qualitat i Medi Ambient del Servei de Promoció i Conservació de l’Espai Públic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La coordinació de la jornada ha anat a càrrec de Marc Martín.

Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Programa
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
SEMINARI DE DRET LOCAL
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
SEMINARI DE DRET LOCAL
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC