• Descarregar Google Play Store
  • Descarregar Apple Store
  • E-Mail
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • RSS
  • Flickr
Sessió de cloenda de la XXII edició del Seminari sobre Relacions Col·lectives de la Federació de Municipis de Catalunya
Sessió de cloenda de la XXII edició del Seminari sobre Relacions Col·lectives de la Federació de Municipis de Catalunya


El dimarts 15 de desembre es va celebrar la darrera sessió del Seminari sobre Relacions Col·lectives, que l’FMC va inaugurar el passat 29 de setembre. Aquesta edició s’ha vist marcada per la incidència de la crisi sanitària en les condicions de treball del sector públic. Els problemes del treball presencial en els serveis públics essencials obliguen a adoptar mesures de reordenació, adaptació i reducció dels temps de treball que redueixin el risc d’exposició al virus i també obliguen a plantejar els deures de protecció i, en última instància, de salvaguarda dels empleats públics en les diferents situacions de risc. Per això, l’edició d’enguany que ha tingut 217 persones inscrites, s'ha dedicat en una bona part al treball a distància, que ha estat una de les polítiques habituals de l’etapa dels confinaments

16/12/2020

Concretament, aquesta sessió va començar amb una ponència per parlar dels efectes dels últims pronunciaments del Tribunal de Justícia de la Unión Europea (TJUE) sobre les relacions interines en el sector públic. I, per a això ens va acompanyar Ignasi Beltran de Heredia Ruiz, professor agregat de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que va parlar, entre d’altres qüestions, sobre el principi de no discriminació, les mesures contra l'abús en la temporalitat, què és un indefinit no fix: tipologia, etapes, extinció, indemnització, reconeixement i garantia d'indemnitat; quin és l'impacte de la doctrina TJUE en el personal laboral i en el personal administratiu; i els funcionaris interins i personal eventual.

A continuació, Mikel Gorriti Bontigui, responsable de Recursos Humans de la Direcció de la Funció Pública del Govern Basc, ha exposat el treball híbrid com a factor de canvi organitzatiu. En la seva ponència partia d'una definició de teletreball que reconeix la seva realitat híbrida amb condicions; repassant els beneficis i limitacions d'aquest respecte a l'organització pública en la què s'insereix. També va tractar la flexibilitat i la confiança amb responsabilitat per part de la persona teletreballadora i els conflictes de rol; aïllament, i la intensitat del teletreball. Finalment va analitzar el lideratge més d’acord amb aquesta modalitat de treball, la naturalesa de la seva comunicació i el perfil de la persona teletreballadora.

Seguidament, va parlar de la contradicció entre risc greu i eminent i servei públic essencial, Miquel Àngel Purcalla Bonilla, professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la Universitat Autònoma de Barcelona, on explica els conceptes clau, l'escenari pre-COVID-19, les premisses preventives prèvies de necessari compliment per l'ocupador públic, la qualificació jurídica del mecanisme d'autotutela individual enfront del risc de treballador, la paralització col·lectiva de l'activitat; l'escenari COVID-19, concretament les situacions de risc greu i imminent pel personal de l'Administració Local, i la limitació del paper de la Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) en quant a la paralització col·lectiva d'activitats, amb una referència especial al cas singular de la policia local.

La cloenda de la XXII edició del Seminari de Relacions Col·lectives (SRC), va anar a càrrec de Susanna Mèrida López, secretària general adjunta de la Federació de Municipis de Catalunya, i Joan Mauri i Majós, director del Seminari, que van aprofitar per agrair a tots els ponents de les quatre sessions que han participat en la XXII edició de l'SRC i als 217 alumnes inscrits la seva participació per fer-lo possible, sobretot en aquest any, amb dificultats afegides superades sessió a sessió; afegint que, si alguna cosa ha quedat clara, és que la COVID-19 ha impactat en la manera de treballar de les administracions i aquests canvis han vingut per quedar-se, amb les dificultats d'aplicació que la normativa emergent està generant. Per sort, molts dubtes s'han resolt en aquesta edició, i els nous que vinguin es continuaran abordant en el proper seminari.

Relacionats:

/ ENLLAÇOS
Programa
Informació sessió del 17 de novembre
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
ODS - FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC
BANC DE BONES PRÀCTIQUES
FOCUS D'INNOVACIÓ LOCAL
PERFIL DEL CONTRACTANT
CODI DE RÈGIM LOCAL
FORMACIÓ
BUTLLETÍ DIGITAL
REVISTA FMC