La Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya convocava la setmana passada a representants dels governs locals i del sector turístic per informar de la problemàtica creixent en relació als casos i brots de legionel·losi a Catalunya. La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la i amb dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que cursa lleu; i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, que també afecta les vies respiratòries com la COVID-19, i pot ser potencialment mortal
06/07/2021
En relació a la situació epidemiològica a Catalunya, enguany s’ha detectat un increment de brots a l’àmbit comunitari i en un 82% dels casos la font es desconeguda, descartant les torres de refrigeració o els condensadors evaporatius com a principal causa de dispersió. Quant a la distribució territorial, els municipis de l’àmbit metropolità i el Vallès Oriental concentren gran part dels brots registrats pels serveis epidemiològics en el primer semestre del 2021, amb 12 i 7 brots, respectivament; i, pel que fa a la distribució temporal, d’acord amb les dades de temporades anteriors, els mesos de major declaració individual de legionel·losi van del juny a l’octubre, amb previsió de pics al setembre.
L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) atesa l’arribada de les altes temperatures ambientals i que en el marc de la pandèmia per Covid-19 que ha portat a l’aturada temporal de moltes activitats, insta les administracions locals a reforçar les actuacions de prevenció de la legionel·losi en equipaments de titularitat municipal –fonamentalment, sistemes d’aigua sanitària d’equipaments esportius-; així com a intensificar els programes de manteniment, neteja i desinfecció i control sanitari oficial en les instal·lacions de baix risc de dispersió de Legionel·la: humectadors, fonts ornamentals, sistemes de reg per aspersió, vehicles de neteja viària, elements de refrigeració per aerosolització a l’aire lliure (terrasses) i sistema d’aigua contra incendis.
Si les instal·lacions han estat aturades, cal recordar l’obligació de fer una neteja i desinfecció i els controls analítics corresponents abans de la seva posada en funcionament. Un cop estiguin en marxa, cal realitzar amb rigor les actuacions de prevenció i control: revisió, neteges, purgues, control de temperatura, terbolesa i pH, desinfecció i anàlisi de legionel·la, extremant aquestes mesures en el cas d’aigües regenerades i reutilitzades en sistemes de reg i vehicles de neteja viària.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.