La Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya convocava la setmana passada a representants dels governs locals i del sector turístic per informar de la problemàtica creixent en relació als casos i brots de legionel·losi a Catalunya. La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la i amb dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que cursa lleu; i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, que també afecta les vies respiratòries com la COVID-19, i pot ser potencialment mortal






06/07/2021

En relació a la situació epidemiològica a Catalunya, enguany s’ha detectat un increment de brots a l’àmbit comunitari i en un 82% dels casos la font es desconeguda, descartant les torres de refrigeració o els condensadors evaporatius com a principal causa de dispersió. Quant a la distribució territorial, els municipis de l’àmbit metropolità i el Vallès Oriental concentren gran part dels brots registrats pels serveis epidemiològics en el primer semestre del 2021, amb 12 i 7 brots, respectivament; i, pel que fa a la distribució temporal, d’acord amb les dades de temporades anteriors, els mesos de major declaració individual de legionel·losi van del juny a l’octubre, amb previsió de pics al setembre.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) atesa l’arribada de les altes temperatures ambientals i que en el marc de la pandèmia per Covid-19 que ha portat a l’aturada temporal de moltes activitats, insta les administracions locals a reforçar les actuacions de prevenció de la legionel·losi en equipaments de titularitat municipal –fonamentalment, sistemes d’aigua sanitària d’equipaments esportius-; així com a intensificar els programes de manteniment, neteja i desinfecció i control sanitari oficial en les instal·lacions de baix risc de dispersió de Legionel·la: humectadors, fonts ornamentals, sistemes de reg per aspersió, vehicles de neteja viària, elements de refrigeració per aerosolització a l’aire lliure (terrasses) i sistema d’aigua contra incendis.

Si les instal·lacions han estat aturades, cal recordar l’obligació de fer una neteja i desinfecció i els controls analítics corresponents abans de la seva posada en funcionament. Un cop estiguin en marxa, cal realitzar amb rigor les actuacions de prevenció i control: revisió, neteges, purgues, control de temperatura, terbolesa i pH, desinfecció i anàlisi de legionel·la, extremant aquestes mesures en el cas d’aigües regenerades i reutilitzades en sistemes de reg i vehicles de neteja viària.

Per a més informació, podeu consultar la Guia tècnica per a la prevenció i control de la legionel·losi en instal·lacions i la normativa i materials divulgatius disponibles al web de l’ASPCAT. També l’ASPCAT ha actualitzat la fitxa de notes tècniques per a la prevenció de la legionel·losi en el marc de la pandèmia per coronavirus SARS-Cov-2.