Acord GOV/116/2022, de 7 de juny, publicat al DOGC número 8683, de 9 de juny de 2022
09/06/2022
S’aprova el Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, que s'adjunta com a annex a l’Acord, i que es pot consultar a través de la pàgina web del Departament de Salut (salutweb.gencat.cat).També està a disposició de les persones interessades a la Secretaria de Salut Pública (carrer de Roc Boronat, 81-95, 08005 Barcelona).
El document comprèn les actuacions i els programes que s’han de dur a terme els pròxims cinc anys per assolir les finalitats previstes, que inclouen prevenir les malalties de transmissió alimentària; reduir l’exposició de les persones als perills vehiculats per aliments; mantenir un nivell elevat de protecció dels interessos de la ciutadania en matèria alimentària, i contribuir a consolidar el prestigi dels productes alimentaris catalans en el mercat nacional i internacional.
El document inclou els objectius estratègics, que permeten entendre la política de seguretat alimentària en la seva globalitat, i els objectius específics que suposen més concreció a l’hora d’assolir els propòsits fixats. Així, el nou Pla estableix 13 objectius estratègics, 63 d’específics i 109 línies d’intervenció que s’emmarquen en cinc àmbits diferents:
Avaluació dels riscos per disposar del millor coneixement científic.
Gestió de riscos per a la salut per tal de minimitzar riscos d’acord amb els principis de priorització, prevenció i resposta ràpida.
Gestió de qüestions relacionades amb la seguretat alimentària per aconseguir que la cadena alimentària s’ajusti a les expectatives legítimes de la ciutadania.
Comunicació, cooperació i coordinació per tal de construir xarxes de treball conjunt i aconseguir un nivell elevat de coneixement i confiança.
Qualitat, eficiència i coordinació de les administracions públiques que intervenen en seguretat alimentària per oferir serveis eficients i de qualitat.
En el marc del nou Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, cal impulsar la implementació de les 13 accions específiques de millora que preveu, entre les quals destaquen:
Potenciar els sistemes d’avaluació, vigilància, alerta primerenca i resposta ràpida davant de riscos emergents, com per exemple els derivats del canvi climàtic, nous aliments, noves tendències alimentàries i noves tecnologies.
Impulsar la reducció de l’ús dels fitosanitaris de major perillositat i l’ús responsable de fitosanitaris.
Impulsar la reducció d’ús i l’ús responsable dels antibiòtics i reforçar la vigilància de les resistències microbianes a tota la cadena alimentària.
Garantir una major transparència respecte a la implementació i els resultats dels programes de vigilància i control oficial en seguretat alimentària.
Donar un nou impuls a la comunicació del risc i desenvolupar millors mecanismes de lluita contra la desinformació i les notícies enganyoses en matèria de seguretat alimentària.
Contingut relacionat
AQUESTA WEB UTILITZA GALETES
Les galetes són importants, influeixen en l''experiència de navegació, ens ajuden a protegir la privacitat i permeten realitzar les peticions que ens solicitin a través de la web.
Utilitzem galetes propies, aquestes són estrictament necessàries per el funcionamint bàsic de la web i, per tant, sempre estan actives. Altrament, també utilitzem galetes de tercers, aquestes són opcionals i es poden configurar des de la opció de Configurar Galetes.
Més informació en la nostra Política de Galetes.
Galetes estrictament necessàriesAquestes galetes són essencials per al funcionament del lloc web i no poden desactivar-se en els nostres sistemes. S'ajusten en resposta a les seves accions per proporcionar serveis com la personalització de les preferències de privacitat, la iniciació de sessió o l'ompliment de formularis.
Galetes de tercersAquestes galetes ens permeten rastrejar les visites i les fonts de trànsit, el que ens habilita per avaluar i millorar el rendiment del nostre lloc web.