Acord GOV/116/2022, de 7 de juny, publicat al DOGC número 8683, de 9 de juny de 2022

09/06/2022

S’aprova el Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, que s'adjunta com a annex a l’Acord, i que es pot consultar a través de la pàgina web del Departament de Salut (salutweb.gencat.cat).També està a disposició de les persones interessades a la Secretaria de Salut Pública (carrer de Roc Boronat, 81-95, 08005 Barcelona).

El document comprèn les actuacions i els programes que s’han de dur a terme els pròxims cinc anys per assolir les finalitats previstes, que inclouen prevenir les malalties de transmissió alimentària; reduir l’exposició de les persones als perills vehiculats per aliments; mantenir un nivell elevat de protecció dels interessos de la ciutadania en matèria alimentària, i contribuir a consolidar el prestigi dels productes alimentaris catalans en el mercat nacional i internacional.

El document inclou els objectius estratègics, que permeten entendre la política de seguretat alimentària en la seva globalitat, i els objectius específics que suposen més concreció a l’hora d’assolir els propòsits fixats. Així, el nou Pla estableix 13 objectius estratègics, 63 d’específics i 109 línies d’intervenció que s’emmarquen en cinc àmbits diferents:

Avaluació dels riscos per disposar del millor coneixement científic.

Gestió de riscos per a la salut per tal de minimitzar riscos d’acord amb els principis de priorització, prevenció i resposta ràpida.

Gestió de qüestions relacionades amb la seguretat alimentària per aconseguir que la cadena alimentària s’ajusti a les expectatives legítimes de la ciutadania.

Comunicació, cooperació i coordinació per tal de construir xarxes de treball conjunt i aconseguir un nivell elevat de coneixement i confiança.

Qualitat, eficiència i coordinació de les administracions públiques que intervenen en seguretat alimentària per oferir serveis eficients i de qualitat.

En el marc del nou Pla de seguretat alimentària de Catalunya 2022-2026, cal impulsar la implementació de les 13 accions específiques de millora que preveu, entre les quals destaquen:

Potenciar els sistemes d’avaluació, vigilància, alerta primerenca i resposta ràpida davant de riscos emergents, com per exemple els derivats del canvi climàtic, nous aliments, noves tendències alimentàries i noves tecnologies.

Impulsar la reducció de l’ús dels fitosanitaris de major perillositat i l’ús responsable de fitosanitaris.

Impulsar la reducció d’ús i l’ús responsable dels antibiòtics i reforçar la vigilància de les resistències microbianes a tota la cadena alimentària.

Garantir una major transparència respecte a la implementació i els resultats dels programes de vigilància i control oficial en seguretat alimentària.

Donar un nou impuls a la comunicació del risc i desenvolupar millors mecanismes de lluita contra la desinformació i les notícies enganyoses en matèria de seguretat alimentària.