ODS número 9: Indústria, Innovació i Infraestructures, ODS número 10: Reducció de les Desigualtats i ODS número 11: Ciutats i Comunitats sostenibles. Moltes estratègies d'smart-city centren els esforços en la tecnologia i poc en les persones. Aquest escenari afavoreix un progrés ràpid en la modernització de la ciutat però comporta un risc molt elevat d'aprofundiment de les desigualtats com a conseqüència de l’eixamplament de les fractures digitals.






30/08/2022

Les tecnologies smart city poden tenir un potent efecte positiu sobre la qualitat de vida dels residents urbans sempre que vagin acompanyades de polítiques per evitar que ningú es quedi enrere. D’aquí la importància que aquestes polítiques es dissenyin sobre la base d’un enfocament integral i que incorporin 4 àmbits d’intervenció en la dimensió social:

- La capacitació dels ciutadans amb poca alfabetització digital.

- La igualtat d'oportunitats d’accés a les tecnologies digitals.

- L'equitat en la disponibilitat d'infraestructures digitals.

- La seguretat de la transició tecnològica.

Per tal de maximitzar l’impacte d’aquest pla de mesures d’inclusió digital és convenient seguir un full de ruta de 6 fases: fer una diagnòstic sobre les desigualtats digitals existents al municipi, identificar els problemes principals, codissenyar (amb la participació de la societat civil, de les comunitats i del sector privat) un pla d'inclusió digital, traçar un pla d'acció, preveure les necessitats de finançament i avaluar periòdicament els resultats obtinguts.

D’entre els exemples de bones pràctiques que s’exposen en aquest document mereixen ser destacades:

· El programa "Suupohja Fiber-to-the-Home" que té per objectiu facilitar l'accés a la banda ampla a les zones de l'oest de Finlàndia mitjançant una xarxa de telecomunicacions impulsada pel món local.

· El projecte "Tergola" que ha permès fer arribar les telecomunicacions a zones remotes d'Escòcia gràcies a l’esforç en la instal·lació de la infraestructura necessària d’organitzacions comunitàries i de grups de voluntaris.

· El programa de l'ajuntament de Toronto per garantir l'accés a les telecomunicacions oferint connexió gratuïta a famílies desfavorides, accés a senyal wifi dels equipaments públics i de parcs públics i l'entrega de 500 smartphones a ciutadans que no se'ls poden permetre.

· El Pla Ibirapitá (Uruguay) dirigit a promoure la inclusió digital de persones grans amb l'entrega de tablets customitzades per facilitar la usabilitat.

· La creació dels Centros Comunitarios de Aprendizaje com a resultat de la col·laboració entre el sector públic, el sector privat i diverses ONG on s'ofereix accés gratuït a ordinadors amb connexió a internet així com cursos d'alfabetització digital en barris predominantment pobres.

El projecte d'elaboració d'un mapa d'accés a internet a la ciutat nord-americana de Shreveport a través d'un grup de voluntaris que recorren la ciutat amb un detector de senyals wifi domèstiques.