Llei 18/2022, de 28 de setembre, publicada al BOE número 234, de 29 de setembre de 2022

03/10/2022

Aquesta llei té per objecte la millora del clima de negocis impulsant la creació i el creixement empresarial a través de l'adopció de mesures per a agilitzar la creació d'empreses; la millora de la regulació i l'eliminació d'obstacles al desenvolupament d'activitats econòmiques; la reducció de la morositat comercial i la millora de l'accés a finançament.

La llei consta de disset articles, agrupats en sis capítols, tretze disposicions addicionals, sis transitòries, una derogatòria i vuit finals.

En aquest sentit, la llei modifica la regulació existent per a poder crear una Societat de Responsabilitat Limitada amb un capital social d'un euro i introdueix reformes per a facilitar i impulsar la constitució de les mateixes de manera ràpida, àgil i telemàtica, a través del Centre d'Informació i Xarxa de Creació d'Empreses. La promoció de l'ús de la factura electrònica en operacions entre empresaris i professionals és una mesura per a digitalitzar les relacions empresarials, reduir costos de transacció i facilitar la transparència en el tràfic mercantil. Al costat d'aquesta mesura s'incorporen incentius per al compliment dels terminis de pagament, incloent-se com a requisit d'accés a subvencions o a través de l'establiment d'una condició penalizable en l'àmbit de la Llei de Contractes del Sector Públic. Com a millora de la regulació, la modificació de la Llei de Garantia d'Unitat de Mercat aprofundeix en la cooperació i confiança mútua entre les diferents Administracions públiques i reforça les finestretes en les quals les empreses poden reclamar quan consideren que les Administracions no compleixen els principis de bona regulació econòmica, i per a l'eliminació d'obstacles a les empreses, s'amplia el catàleg d'activitats econòmiques exemptes de llicència, incorporant-se al llistat estatal les activitats que s'hagin considerat innòcues per almenys una Comunitat Autònoma. Finalment, s'inclouen mesures per a potenciar els instruments de finançament del creixement empresarial, flexibilitzant els mecanismes de finançament alternatiu com el micromecenatge, la inversió col·lectiva i el capital de risc.

Pel que fa a la contractació publica l’art. 10 de la Llei, introdueix diverses modificacions en la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic (LCSP), amb l'objectiu de reforçar la normativa de contractació pública per garantir que els adjudicataris abonin en temps el preu pactat amb els subcontractistes. Així, d'una banda, es modifica l’art. 216.4, per afegir que en els contractes subjectes a regulació harmonitzada i, a més, en aquells el valor estimat dels quals sigui igual o superior a 2 milions d'euros, quan el subcontractista o subministrador exerciti davant del contractista principal, en seu judicial o arbitral, accions dirigides a l'abonament de les factures una vegada excedit el termini fixat, l'òrgan de contractació, sense perjudici que continuï desplegant tots els seus efectes, procedirà a la retenció provisional de la garantia definitiva que no podrà ser tornada fins al moment que el contractista acrediti la satisfacció íntegra dels drets declarats en la resolució judicial o arbitral ferma que posi terme al litigi, i sempre que es compleixin les condicions establertes a l’art. 111 de la LCSP -relatiu a la devolució i cancel·lació de les garanties definitives.

D'altra banda, es modifica l’art. 217, per incloure en l'apartat 2 que, als contractes d'obres, als efectes de comprovar els pagaments als subcontractistes o subministradors, el contractista haurà d'aportar en cada certificació d'obra, certificat dels pagaments als subcontractistes del contracte. Així mateix, s'introdueix un apartat 3, per establir que procedirà en tot cas la imposició de penalitats al contractista quan, mitjançant resolució judicial o arbitral ferma aportada pel subcontractista o pel subministrador a l'òrgan de contractació quedés acreditat l'impagament pel contractista a un subcontractista o subministrador vinculat a l'execució del contracte en els terminis previstos en la Llei 3/2004, de 29 de desembre, i que aquesta demora en el pagament no ve motivada per l'incompliment d'alguna de les obligacions contractuals assumides pel subcontractista o pel subministrador en l'execució de la prestació, podent la penalitat assolir fins al 5% del preu del contracte, així com reiterar-se cada mes mentre persisteixi l'impagament fins a assolir el límit conjunt del 50% d'aquest preu, i responent la garantia definitiva de les penalitats que s'imposin per aquest motiu.

D'acord amb la disposició final vuitena de la Llei, les modificacions de la LCSP esmentades entraran en vigor als 20 dies de la seva publicació al BOE.