Reial Decret 1021/2022, de 13 de desembre, publicat al BOE número 305, de 21 de desembre de 2022

22/12/2022

Aquesta norma regula les condicions d' higiene i seguretat alimentària aplicables als aliments en aquests establiments, com són: les temperatures de conservació, les condicions de congelació i descongelació, els requisits d' exposició de productes de la pesca o l' ocupació de l'ou com a ingredient, entre d'altres. A més, estableix requisits per a les zones de degustació, l'accés d'animals de companyia a aquests establiments i per als envasos aportats per la clientela en el moment de fer la compra. Estableix condicions, específiques i més estrictes que les actuals, per a l' elaboració d'aliments en habitatges que es destinaran a la comercialització.

A més, mitjançant aquest reial decret s' estableix el procediment per a la concessió de mesures de flexibilitat en matèria d' higiene en establiments de comerç al detall i s' inclouen una sèrie d' adaptacions que es concedeixen amb caràcter general, com la possibilitat d' emprar fusta en determinades superfícies en contacte amb aliments o mètodes tradicionals de producció. També recull la possibilitat de flexibilitzar els sistemes d'autocontrol d'aquests establiments, d'acord amb les recomanacions de la Comissió Europea.

La publicació d'aquesta norma simplifica la normativa nacional aplicable als establiments de comerç al detall d'aliments, que queda recollida en aquest reial decret, complementant-se amb algunes mesures establertes en el Reial decret 1086/2020, com són els requisits aplicables a l'elaboració de menjars preparats o l'ús de llet crua.

Aquest nou Reial decret serà aplicable a partir del 22 de desembre de 2022.