Reial Decret 3/2023, de 10 de gener, publicat al BOE número 9, d’11 de gener de 2023

12/01/2023

El present reial decret té per objecte establir els criteris tècnics i sanitaris de les aigües de consum i del seu subministrament i distribució, des de les masses d'aigua fins a l'aixeta de l'usuari, així com el control de la seva qualitat, garantint i millorant el seu accés, disponibilitat, salubritat i neteja, amb la finalitat de protegir la salut de les persones dels efectes adversos derivats de qualsevol tipus de contaminació.

Aquest reial decret té una doble finalitat, d'una banda, estableix el marc jurídic per protegir la salut humana dels efectes adversos de qualsevol contaminació de l'aigua de consum en garantir que sigui salubre i neta. De l' altra, facilita l'accés a la mateixa seguint l'indicat per Nacions Unides en el dret humà a l'aigua i sanejament. Estableix els requisits de qualitat de l'aigua utilitzada en la indústria alimentària per a la fabricació d'aliments, o que entra en contacte amb aquests o amb materials i objectes destinats a entrar en contacte amb aliments. Així mateix, contempla possibles exempcions per als operadors d'empreses alimentàries que disposin de la seva pròpia font d'aigua i la utilitzin per a fins específics de la seva activitat, sempre que es garanteixi la seguretat dels processos i dels aliments que fabriquen, d'acord amb els principis de l'anàlisi de perills i punts de control crític establerts en la legislació de seguretat alimentària.

Si estableix en aquest reial decret l'enfocament basat en el risc i suposa una novetat important en integrar tres components: l'avaluació i gestió del risc de les zones de captació d'aigües destinades a la producció d' aigua de consum humà; l' avaluació i gestió del risc en la zona d'abastament, des de la captació fins al lliurament a l'usuari, la qual cosa es denomina escomesa; i, finalment, l'avaluació i la gestió del risc en la zona d’avaluació i gestió del risc de les instal·lacions interiors en edificis prioritaris. La avaluació i gestió del risc en instal·lacions interiors s'haurà de centrar en edificis prioritaris com hospitals i centres sanitaris en especial les unitats de cures augmentades; residències geriàtriques; escoles bressol i centres educatius, edificis amb allotjament; centres esportius i de lleure; institucions, entre d' altres. Els valors paramètrics utilitzats per avaluar la qualitat de l' aigua de consum s' han de complir en el punt en què l'aigua de consum es posa a disposició de l'usuari, aquesta qualitat podria estar molt influenciada per les característiques de la instal·lació interior.

La prevenció i control de Legionel·la es troba recollida en el Reial decret 487/2022, de 21 de juny, pel qual s'estableixen els criteris sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi. Les mesures contingudes en aquest reial decret s'apliquen a les instal·lacions que utilitzen aigua en el seu funcionament i produeixen aerosols i que per tant poden ser susceptibles de convertir-se en focus de exposició humana al bacteri. Estan excloses de l'àmbit d' aplicació de l'esmentat reial decret les instal·lacions ubicades en edificis dedicats a l'ús exclusiu d' habitatge, sempre que no afecti l' ambient exterior d' aquests edificis.

Aquest reial decret entrarà en vigor el 12 de gener de 2023.