El Reial Decret-llei 5/2020, de 25 de febrer, publicat al BOE número 49, de 26 de febrer de 2020, estableix diverses mesures que tenen per objectiu millorar les condicions de les persones treballadores del sector agrari

27/02/2020

Destaquem les següents:

- S’estableixen mesures de control sobre els preus que paguen els operadors d’una cadena alimentària. Així, la norma estipula que el preu que paga cada operador per un producte agrari ha de cobrir, com a mínim, el cost efectiu de producció en què hagi incorregut l’operador immediatament anterior de la cadena alimentària. Això no obstant, el cost de producció del producte no queda concretat a la norma, que ho deixa a l’arbitri de les parts negociadores.

- S’introdueix un canvi en la normativa reguladora de l’IRPF per establir un règim fiscal més favorable dels ajuts a la incorporació de joves en l’activitat agrària.

- Es redueix a vint el nombre de jornades necessàries per accedir al subsidi agrari per part dels agricultors residents d’Andalusia i Extremadura.

- S’habilita i s’estableixen bonificacions a les empreses que facin la conversió dels contractes temporals de treballadors agraris a contractes indefinits. Aquesta mesura vol promoure la contractació estable de treballadors agraris en un sector molt donat a la precarietat laboral.

- S’inclouen en l’àmbit de la inspecció del Sistema d'Inspecció de Treball i Seguretat Social els allotjaments i locals de descans dels treballadors, la qual cosa inclou els espais ubicats fora de lloc on s’executa l’activitat laboral. L’objectiu d’aquesta mesura és que els allotjaments dels treballadors temporers que posin a disposició els empresaris reuneixin les condicions adequades d'higiene, salubritat i habitabilitat.